Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivosti101. godišnjica rođenja velikog i svetog pape Ivana Pavla II.

101. godišnjica rođenja velikog i svetog pape Ivana Pavla II.

Fotograf: Siciliani-Gennari/SIR/Laudato

Sveti Ivan Pavao II. rodio se na današnji dan prije 101 godinu, u Wadowicama, mjestu na jugu Poljske. Karol Józef Wojtyła bio je 264. nasljednik apostola Petra, papa od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine. Smatra se jednim od najvećih državnika 20. stoljeća i duhovnim aktivistom planetarnoga utjecaja. Bio je jedan od najmlađih papa novijega doba; njegov je pontifikat među najduljima; prvi papa netalijan nakon više stoljeća; prvi papa iz jednoga slavenskog naroda. Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV-a, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje.

U 26 godina svoga pontifikata posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike. Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakoga naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu ‘kultura života’ na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pritom je izjavio: ‘Kultura života znači poštovanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštovanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.’

Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama. Prvi je papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15 000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motuproprija  i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca. Papa Benedikt XVI. proglasio je 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim te odredio 22. listopada kao njegov spomendan, blagdan, jer toga je dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. Misu kao papa, a papa Franjo, samo tri godine kasnije, 2014. proglasio ga je svetim.

Teško je nabrojiti sve ono što je resilo lik i djelo pape Ivana Pavla II. Njegova jednostavnost, pristupačnost, plijenila je pažnju mnogih naroda univerzalne Crkve, ali i onih druge vjere i ateista. Istovremeno spontan, ali vrlo jasan i duboko duhovan u svojim nastupima. Vrstan intelektualac, teolog, poznavatelj Europe i svih zbivanja na teritoriju Europe u 20. stoljeću. Govore koje je izgovarao u pastoralnim posjetima izvan Rima, pisao je sam. Oni su odisali duhovno intelektualnom i teološkom dubinom. Govorio je polako, staloženo i mirno. Vjernici su ga voljeli i bili spremni na svakakve vremenske uvjete da ga vide i čuju.

Izvor: laudato hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.