Utorak, 19 listopada, 2021
2.9 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivosti'ANĐEOSKO VOĆE': Za osvježenje odaberite papaju, Jača imunitet obiljem vitamina

‘ANĐEOSKO VOĆE’: Za osvježenje odaberite papaju, Jača imunitet obiljem vitamina

Zbog bogatstva vitamina papaja je korisna za jačanje imuniteta, a preporučuje se i ljudima koji imaju problema s bubrezima i probavom. Ona je jedno od voća s najvećom koncentracijom C vitamina.

Papaja, plod drveta iz roda Caricae, koji raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, ima žućkaste ili tamnocrvene plodove koji po okusu sliče ananasu i breskvi.

Postoji i muško i žensko stablo. U tradicionalnoj medicini u krajevima u kojima raste sjeme papaje se koristi protiv upala, parazita i kao analgetik.

Bogata je karotenoidima i antioksidansima koji ljude štite od slobodnih radikala, a sadrži i enzime koji pomažu boljem radu probave.

24sata


 

Svježa zrela papaja jedan je od plodova s najvećom koncentracijom vitamina C, koji je odličan borac protiv slobodnih radikala. Također, sadrži visok udio vitamina A i flavonoida poput beta-karotena, luteina i zeaksantina te mnogih osnovnih vitamina B kompleksa, kao što su folna kiselina, piridoksin (vitamin B6), riboflavin i tiamin (vitamin B1).

Svježa papaja je dobar izvor i kalija i kalcija. Zahvaljujući velikim količinama vitamina A, papaja čisti organizam i poboljšava vid.

Zbog bogatstva vitamina vrlo je korisna za jačanje imuniteta, a preporučuje se i ljudima koje imaju problema s bubrezima i probavom. Kako ima malo kalorija, korisna je u prehrani dijabetičara i ljudi koji nastoje regulirati tjelesnu težinu. Nema loših nuspojava, pa je možete jesti doslovno svaki dan.

Novija istraživanja ukazala su na to da ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak te da, među ostalim, djeluje na rak vrata maternice, dojke, jetre, pluća i gušterače.

24sata


 

To se pripisuje otkriću da ekstrakt papajina lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini, pa se pretpostavlja da bi konzumacija papaje mogla pomoći tijelu da vlastitim imunološkim sustavom prevlada rak.

Možete je jesti samu, kao dio voćnih salata, no papaju se može i kuhati kao povrće, pa tako može biti lagani prilog uz meso.

Da biste dobili ukusan prilog, jednostavno je prodinstajte na malo maslinova ulja, na kojem ste prije toga prodinstali malo luka i češnjaka te začinite po želji piše 24 sata hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.