Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiCedevita je jedan od najpopularnijih i najbolje poznatih domaćih proizvoda, je li...

Cedevita je jedan od najpopularnijih i najbolje poznatih domaćih proizvoda, je li Cedevita zapravo zdrava?

Foto: Freepik

Cedevita pada u kategoriju dodataka prehrani (jer dopunjuje ili potpuno nadoknađuje) nedostatak vitamina u prehrani. Sadrži devet vitamina neophodnih za funkcioniranje organizma. No, koji su to konkretni vitamini, u kojim su količinama, što još sadrži i koliko je zapravo taj sastav dobar za naše zdravlje?

Cedevita je jedan od najpopularnijih i najbolje poznatih domaćih proizvoda, vitaminski instant napitak u prašku koji je 1969. izradio farmaceut Martin Stanković.

Na 100 grama praška Cedevita ima energetsku vrijednost od 365 kcal, ne sadrži masti niti bjelančevine, ali sadrži:

 • 84 grama ugljikohidrata (100% šećer)
 • 2,3 grama soli
 • 213 mg vitamina C
 • 43 mg niacina (vitamina B3)
 • 32 mg vitamina E
 • 16 mg pantotenske kiseline (vitamina B5)
 • 3,7 mg vitamina B6 (piridoksina)
 • 3,7 mg riboflavina (vitamina B2)
 • 2,9 mg tiamina (vitamina B1)
 • 533 µg folne kiseline (vitamina B9)
 • 6,7 µg vitamina B12

Preporučena upotreba je 2 žlice (19 grama) otopiti u 250 ml hladne vode jednom dnevno, što će zadovoljiti 50% potreba zdrave odrasle osobe za gore navedenim vitaminima. No, što ti vitamini čine za naše zdravlje i organizam?

Koji su vitamini u Cedeviti i možete li ih unijeti previše?

Vitamin B1 (tiamin) pomaže organizmu u dobivanju energije iz hranjivih tvari i potreban je za rast, razvoj i ispravnu funkciju stanica. Većinu tiamina potrebnog za normalno funkcioniranje organizma ćemo dobiti iz hrane. Preporučene dnevne količine tiamina su 1,2 mg za muškarce i 1,1 mg za žene.

Vitamin B1 se brzo izlučuje iz organizma i jedino može izazvati negativne posljedice prilikom intravenoznog ili intramuskularnog uzimanja. Simptomi su tjeskoba, svrbež, problemi s disanjem, mučnina, glavobolja i druge.

Vitamin B2 (riboflavin) sudjeluje u metaboličkom procesu razgradnje bjelančevina, masti i ugljikohidrata i prisutan je u velikom broju prehrambenih artikala.

Riboflavin je topiv u vodi i njegov se višak izlučuje iz tijela tako da se smatra bezopasnim. Jedini simptom pretjeranog oralnog unosa je promjena boje urina. U slučaju primjene injekcijama, može dovesti do niza problema, koji uključuju kristalizaciju u bubrezima, razvoj mrene i dovesti nakupljanja toksičnih spojeva koji oštećuju jetru i stanice kože i mrežnice oka.

Vitamin B3 (niacin) je vitamin koji tijelo koristi kako bi pretvaralo hranu u energiju i pomaže u održavanju zdravlja živčanog sustava, probavnog sustava i kože. Također pomaže u kontroli razine kolesterola – povećava razine HDL (dobrog) kolesterola u krvi.

Pretjerani unos vitamina B3 može pri dozama od 30 do 100 mg dnevno uzrokovati crvenilo lica, pri dozama od 1,5 do 6 g dnevno crvenilo, svrbež, suhoću kože i razne osipe. Pri jako velikim dozama (750 mg dnevno) kroz dulji period može uzrokovati povećanje  enzima jetre, žuticu ili druge poremećaje rada jetre, uključujući hepatitis.

Druge negativne posljedice uključuju probleme s vidom (makulopatija) i smanjiti osjetljivost na inzulin (što, ako se ne tretira može dovesti do dijabetesa tipa 2).

Vitamin B5 (pantotenska kiselina) je organizmu potreban za dobivanje energije iz)ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Široko je rasprostranjen u hrani.

Pretjerani unos vitamina B5 općenito nema značajnih posljedica na zdravlje, jer se višak izlučuje urinom. Doze od 15 do 20 grama dnevno mogu uzrokovati proljev, mučninu i žgaravicu.

Vitamin B6 (piridoksin) je važan za zdravlje imunološkog, živčanog i krvožilnog sustava. Poput vitamina B5, pretjerani unos vitamina B6 nema značajnih trajnih posljedica, ali može uzrokovati poremećaj živaca (neuropatiju) i simptome poput preosjetljivosti na svjetlost, mučninu i žgaravicu te dermatološke lezije.

Vitamin B9 (folna kiselina) je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i za zdravu funkciju i rast stanica. Ključan je tokom trudnoće, jer pridonosi zdravom razvoju fetalnog živčanog sustava.

Pretjerani unos vitamina B9 može, pri vrlo visokim dozama (1000 do 2000 µg i više) uzrokovati simptome kao što su nesanica, slabost, razdražljivost, mučninu, proljev ili osip. Iz ovih razloga preporučena dnevna doza je do 1000 µg.

cedevita
Foto: Unsplash

 

Vitamin B12 (kobalamin) je ključan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, stanični metabolizam, ispravnu funkciju živčanog sustava i stvaranje DNK. Tijelo može stvarati višegodišnje zalihe ovog vitamina, tako da je njegov manjak rijedak.

Preporučena dnevna doza je 2,4 µg. Pretjerani unos općenito ne uzrokuje nikakve negativne posljedice niti nuspojave. Međutim postoje dokumentirani pojedinačni slučajevi alergije na vitamin B12.

Vitamin C (askorbinska kiselina) je hranjivi sastojak koji tijelo koristi za izgradnju krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u kostima te je ključan u procesu zarastanja.

Također je antioksidans koji štiti stanice od negativnih učinaka slobodnih radikala i pomaže tijelu u vezivanju željeza.

Vitamin C u dozama od 500 mg ili manje dnevno ne predstavlja rizik za zdravlje, ali pretjerani unos vitamina C može uzrokovati stvaranje bubrežnih kamenaca, doze od više od 2 grama dnevno mogu imati nuspojave poput mučnine, povraćanje, grčeve u trbuhu i proljev. Postoji pretpostavka da ekstremno velike doze (više od 1000 mg) mogu inducirati rani pobačaj.

Vitamin E je hranjivi sastojak koji je koristan za zdravlje vida, krvi, kože, živčanog sustava i za reproduktivno zdravlje. Također je antioksidans i njegov manjak može uzrokovati neuropatiju. Preporučena doza za zdravu odraslu osobu je 15 mg dnevno.

Pretjerani unos vitamina E može uzrokovati grčeve u želucu, proljev, umor dvostruki i zamagljeni vid, mučninu, glavobolju, osip i druge simptome. Također postoji bojazan o mogućoj vezi vitamina E i povećanja rizika od hemoragijskog moždanog udara.

Koji zaključak možemo izvući iz ovih informacija? Većinu vitamina koje sadrži Cedevita unosimo u organizam sa hranom – zato i jest dodatak prehrani. Oni su svakako bitni za normalnu funkciju našeg tijela i velika većina neće imati negativne posljedice u količinama u kojima ćemo ih unijeti ukoliko se držimo uputa. Međutim, ako konzistentno pretjerujemo sa unosom možemo razviti određene probleme (oštećenje jetre ili bubrežni kamenci). A ni udio šećera, makar jest niži nego u drugim osvježavajućim pićima, nije zanemariv. Dakle niti sa Cedevitom ne treba pretjerivati piše klik hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.