Četvrtak, 22 travnja, 2021
19 C
Vinkovci
Naslovnica Svijet COVID KRIZA: U Njemačkoj prvi put padaju plaće nakon 13 godina

COVID KRIZA: U Njemačkoj prvi put padaju plaće nakon 13 godina

Kada se uzme u obzir rast potrošačkih cijena za nekih 0,5 posto, realne su plaće prošle godine u prosjeku pale jedan posto. U 2009. godini pale su 0,1 posto, navodi Destatis.

Pandemija koronavirusa pogodila je u 2020. godini plaće radnika u Njemačkoj, koje su pale prvi puta otkada je državni statistički ured 2007. godine počeo objavljivati izvješća, piše Fenix.de.

Bruto mjesečne plaće, uključujući dodatne isplate, pale su prošle godine u prosjeku nešto više od 0,6 posto, izvijestio je Destatis u srijedu, pozivajući se na preliminarne podatke.

To je njihov prvi pad otkada su se 2007. godine počela objavljivati izvješća, napominju njemački statističari, podsjetivši da su nominalne plaće rasle čak i u vrijeme financijske krize 2008/2009. godine, iako skromnih 0,2 posto.

Kada se uzme u obzir rast potrošačkih cijena za nekih 0,5 posto, realne su plaće prošle godine u prosjeku pale jedan posto. U 2009. godini pale su 0,1 posto, navodi Destatis.

Podaci za 2020. godinu ne uzimaju u obzir program subvencioniranja plaća koji je vlada uvela kako bi osigurala egzistenciju radnika koji su zbog mjera zatvaranja morali ostati kod kuće i sačuvala radna mjesta piše vecernji hr.

Kod nas u HR kad se smanjuju plaće, onda se to radi u večem postotku od 5-15 %, ukidaju se uskrsnice, regresi, božičnice, smanjuju se darovi za djecu, razne naknade, jubilarne nagrade itd.

Jer slabo se poslodavaci vode sa izrekom “zadovoljan radnik, najbolji radnik” kad se budu vodili prema tome, sigurno bi i poslovanje bilo bolje i radnici zadovoljniji.

Tako da velika večina radnika u HR bi se zadovoljila sa njemačkim modelom smanjenja primanja.

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.