Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
8.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaDijaspora u HR ne štedi: Popravljaju automobile, zube i frizure, a ostavljaju...

Dijaspora u HR ne štedi: Popravljaju automobile, zube i frizure, a ostavljaju i bakšiše

Vrijeme je godišnjih odmora, kada veliki broj bh. državljana iz zemalja svijeta stiže u posjetu našoj državi, a tada su neizostavne i njihove posjete stomatolozima, mehaničarima i frizerima, s obzirom na to da u našoj zemlji ostvare velike uštede, ali i “daju injekciju” našem gospodarstvu.
Veliki priljev građana iz dijaspore našoj državi uveliko doprinosi punjenju proračuna, razvoju svih grana gospodarstva, a posebno onih koje su među najcjenjenijim u zemljama Europske unije. Najtraženije su usluge frizera, automehaničara i stomatologa. Upravo tim povodom razgovarali smo s radnicima u ovim strukama kako bismo provjerili da li imaju pune ruke posla, koje usluge najčešće traže i da li su “široke ruke”.
Pranje kose i feniranje ovdje je 50, a vani 180 kuna, manikura je ovdje dva do tri puta jeftinija.

Dok hrvatski turizam na obali upravo nadmašuje brojke pretpandemijske 2019. godine, a u Slavoniji je Bizovac destinacija zdravstvenog, Baranja seoskog, Vukovar memorijalnog, a Đakovo ovoga ljeta živi svoj – beauty turizam.

Saloni ljepote popunjene termine imaju tjednima unaprijed, jer kući su na odmor stigli Đakovčani na (privremenom) radu u inozemstvu, gdje su usluge frizera, kozmetičara, pedikera, vizažista i dr., znatno skuplje nego kod nas, pa se boravak kod kuće, ali i prije odlaska na more, koristi za jeftinije šišanje, bojenje, depiliranje, manikiranje, pedikiranje, geliranje noktiju i dr.

Jeftinije i kvalitetnije

Ova klijentela intenzivno traži usluge đakovačkih kozmetičara, frizera, vizažista i dr., i kada stigne za blagdane. Vlasnici đakovačkih salona kažu kako su te usluge ovdje, a prema kazivanju mušterija “stranaca”, upola, pa i još više jeftinije, ali i da im ova klijentela kaže kako su im usluge kvalitetnije od onih vani.

Estetica, Salon ljepote, Obrve, Tab

– Ovo ljeto prepuno mi je rezervacija termina Đakovčana koji dolaze izvana, najviše iz Njemačke, Austrije, Švicarske, bili su mi i jedni iz Poljske… Nikada nije ovako bilo. Kažu, tu im je upola, pa i trostruko jeftinije urediti se, a i idu na ljetovanje – kaže vlasnica đakovačkog kozmetičkog salona MariMed Marina Hajling. Kod frizera se mogu vidjeti čitave obitelji koje su s privremenog rada stigle na odmor kući kako dolaze ošišati se.

– Šišanje im je obvezno za prvi, ali i zadnji dan odmora. Kada dođu kući, ljeti se naručuju već za zimu, a zimi za ljeto, za Božić rezerviraju termine za Uskrs, a za Uskrs dogovaraju termine za Božić – kaže vlasnica frizerskog salona Tina Martina Barić, ujedno i predsjednica đakovačke Sekcije frizera i kozmetičara. I njezina “strana” klijentela najčešće dolazi iz Njemačke, Austrije, Švicarske…

– Među najtraženijim uslugama je geliranje noktiju i trajni lak, kod mene je ono stoji 150 kuna, a cure koje rade u Njemačkoj kažu kako je ondje ono od 40, 50, 80 eura, a i jedna je cura htjela, kaže, neke “crtarije” do 100 eura. Trepavice su kod mene 150, 200 do 250 kuna, a kažu da ih vani zbog visokih cijena i ne stavljaju, nego tek kada dođu ovamo. Usporedbe radi, u Zagrebu su trepavice 300 do 350 kuna – kaže Hajling. Dodajmo da je vani samo dopuna trepavica 50 eura, odnosno oko 350 kuna. Barić navodi cjenovne razlike složenog frizerskog tretmana “balajaž”.

Ljudi, ruke, manikura, zanoktica, čisto


– Kod nas je on od 400 do 600 kuna, a vani ne ispod 300 eura, tj. više od 2000 kuna. Uz to, ne znaju to dobro napraviti, jer tu frizer mora biti umjetnik, suptilno iscrtavati pramenove da se ne ističe prijelaz u razmaku od deset nijansi. To iscrtavanje traje dva sata, pa ide drugo iscrtavanje, tako da jednu osobu radite po šest do sedam sati. Nadalje, kod nas je pranje kose i feniranje 50, a kod njih 180 kuna – kaže Martina Barić, no dodaje i kako je “strane” klijentele ove godine manje nego prije kada je “stranaca” bilo i po 50 posto.

Rezerviraju i za 2022.

Vlasnica MariMeda kaže kako ova klijentela obično u jednom navratu uzme više tretmana – geliranje noktiju i trajni lak, depilaciju, pedikuru….

– Pedikura je kod mene 170 kuna, a vani je, vjerujem, i dvostruko skuplja – kaže Hajling, i dodaje kako, kada dođu kući u Slavoniju na odmor, kozmetičke usluge – pedikuru, traže i muškarci. Barić ističe kako se posljednjih godina i domaća klijentela više odlučuje za beauty usluge.

– Posla imamo preko glave, rezervacije primamo već i za 2022. godinu – kaže predsjednica Sekcije frizera i kozmetičara koja je samo krajem 2020. imala 52 članice, a sa svim j.d.o.o.-vima taj je broj i znatno veći.

Dakako da na aktualnu popunjenost termina i gužvi u salonima ljepote utječe i činjenica da su, nakon pandemijske stanke, ponovno krenule i svadbe. Broj salona ljepote u Đakovu poglavito je porastao nakon što je država aktivirala mjeru samozapošljavanja, gdje je dio mladih Đakovčanki vidio priliku da se, povlačenjem državnog iznosa koji ju prati, zaposli i bude “svoj gazda”.

Prava su rijetkost oni saloni koji nakon obvezne jedne godine rada nisu opstali i stavili ključ u bravu.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.