Srijeda, 14 travnja, 2021
4.7 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska Diplome iz BiH se više neće priznavati automatizmom u Hrvatskoj

Diplome iz BiH se više neće priznavati automatizmom u Hrvatskoj

Hrvatska u visokoškolskom sistemu podiže ljestvicu, i to u praksi, jasnim tumačenjem Zakona o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

Od sada Agencija za znanost i visoko obrazovanje ima sve ovlasti propitivati vrijednosti diploma stečenih u drugim zemljama koje nisu članice EU – dakle u Hrvatskoj su to pretežno diplome stečene u Bosni i Hercegovini i Srbiji, piše vecernji.hr.

Ove diplome su se do sada priznavale automatizmom, a sada se i to mijenja.

Prema Pravilniku o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, u obzir će se uzimati isključivo stepen postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom.

Ako ta kvalifikacija nije na jednakoj razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku.

Pet ključnih elemenata koje će se uzimati u obzir su razina, radno opterećenje, kvaliteta, profili i ishodi učenja, a zatim procjenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.

“Spomenuta procjena u tom smislu neosporno određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj (stručno i/ili akademsko priznavanje, nastavak obrazovanja ili zaposlenje) te može li se dodijeliti alternativno, djelomično ili uvjetno priznavanje”, rekao je ministar obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.