Petak, 21 siječnja, 2022
-1.3 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaVijestiDjeca od 10 do 12 godina najviše sat i pol na dan...

Djeca od 10 do 12 godina najviše sat i pol na dan smiju biti pred ekranima

Foto: Dreamstime

Kod predškolske djece koja su pred ekranima više od dva sata dnevno uočili su gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnji u koncentraciji i sindroma hiperaktivnosti.

Slovenska vlada podržala je projekt medicinskih stručnjaka čija je svrha upozoriti na štetne posljedice činjenice da mladi i djeca sve više vremena provode pred ekranima, pojave koju je epidemija Covida-19 povećala te predložiti smjernice čiji je cilj smanjiti takvu ovisnost.

Smjernice je u utorak predstavila slovenska Liječnička komora.

Iznesen je zabrinjavajuć podatak po kojemu pedijatri već kod dvogodišnje i trogodišnje djece primjećuju posljedice pretjeranog sjedenja pred ekranima, a istraživanje je pokazalo i da je ovisnost o videoigrama prisutna kod 10,2 posto maloljetnika. 8,3 posto mladih previše vremena provodi koristeći društvene mreže.

U analizi stanja koju su proveli liječnici raznih struka stoji da zbog nove vrste ovisnosti među djecom treba pravodobno reagirati kako se ne bi ponovila priča s prekasnim upozorenjima struke o ovisnosti o duhanu i o štetnim posljedicama pušenja.

Javnu potporu smjernicama dali su ministar zdravstva Janez Poklukar i ministrica obrazovanja Simona Kustec.

O potrebi pravodobnog djelovanja postignut je širok konsenzus među pedijatrima, školskim liječnicima, dječjim psihijatrima i psiholozima, radnim terapeutima, logopedima, medicinskim sestrama i specijalnim pedagozima, ističe slovenska Liječnička komora.

24sata


Kao ilustraciju štetnosti pretjeranog korištenja pametnih telefona i ekrana liječnici navode da je u predškolske djece koja pred zaslonima provode više od dva sata dnevno uočen gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnja koncentracije i sindroma hiperaktivnosti, a zbog smanjenog kretanja mogu se razviti pretilost i ostale posljedice.

Istraživanje ukazuje i na to da maloljetnici koji previše vremena provode pred ekranima imaju smetnje sa spavanjem, 18 posto ih koristi tablete za spavanje, a u nekih su se kao posljedica razvili kratkovidnost i sindrom umornih očiju.

24sata


Liječnici u smjernicama preporučuju da se djeca do dvije godine uopće ne izlažu zaslonima, da oni od 2 do 5 godine to mogu činiti samo jedan sat dnevno uz nazočnost roditelja, a ona do 9 godine starosti također jedan sat, ali bez kontrole.

Djeci u dobi od 10 do 12 godina se za vrijeme njihova slobodnog vremena može dopustiti da pred ekranom budu do jedan i pol sat dnevno, a onima od 13 do 18 godina najviše dva sata, neke su od preporuka slovenskih liječnika piše 24 sata hr.

Ovisnost o elektroničkim uređajima i internetu danas je problem velike većine djece, no ne smijemo zanemariti da su za to prvenstveno odgovorni roditelji.

Djeca gledaju što roditelji rade, pa ako vi nemate kontrolu nad internetom, neće je imati ni djeca, kažu doc. dr. Ante Bagarić i dr. Irena Palavra Rojnić, uz nekoliko savjeta za uspostavljanje kontrole.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.