Srijeda, 28 rujna, 2022
12 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaDo kraja dana stiže ozbiljna promjena vremena, meteorolozi najavili snježni pokrivač i...

Do kraja dana stiže ozbiljna promjena vremena, meteorolozi najavili snježni pokrivač i u nizinama

Prognostičari su izdali i niz upozorenja, najavljuju 5 do 20 centimetara snijega u raznim dijelovima Hrvatske.

Za nedjelju su stručnjaci DHMZ-a objavili više upozorenja na opasne vremenske pojave, ne samo zbog vjetra i kiše, nego i zbog snijega, koji će se zadržavati na podlozi – najprije u gorju, navečer i u nekim nizinama.

Kako najavljuje glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, i tijekom hladnijeg ponedjeljka će još biti i kiše i snijega, uglavnom na Jadranu i jakog vjetra, a u utorak i srijedu stabilnije i sunčanije. No, kao i sredinom mjeseca – osjetno hladnije nego tijekom većine dana ovoga tjedna.

Temperaturnih će “minusa” diljem unutrašnjosti pa i ponegdje uz more biti i u četvrtak, kada je velika vjerojatnost novog naoblačenja, u nastavku tjedna i zatopljenja, uz mjestimične oborine, opet češće na Jadranu i područjima uz njega…

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, nedjelju će obilježiti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, češćom i obilnijom na Jadranu i uz njega. Uz lokalno izražene pljuskove duž obale mjestimice grmljavina, a u gorju i snijeg, osobito u drugom dijelu dana. Uz pad temperature navečer će snijega biti i u nizinama unutrašnjosti. Nastat će novi snježni pokrivač, u gorju mjestimice deblji.

Umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. Najviša temperatura uglavnom između 6 i 11, popslijepodne osjetno niža, osobito u gorju, dok će na Jadranu većinom biti od 9 do 13 °C.

Zbog najavljenog vjetra i kiše meteorolozi DHMZ-a su putem Meteoalarma za cijelo priobalje, dalmatinsko zaleđe, Liku i Gorski kotar izdali narančasto upozorenje. Za Liku i Gorski kotar na snazi je i žuto upozorenje zbog snijega, a na snijeg meteorolozi žutom uzbunom upozoravaju i ostatak Hrvatske. Kako najavljuju, na zagrebačkom i području cijele sjeverozapadne Hrvatske očekuje se do 10 cm snijega, u Slavoniji i Baranji do 15, a u Lici i Gorskom kotaru do 20 cm snijega.

image

Meteoalarm

U ponedjeljak promjenjivo oblačno, na Jadranu mjestimice kiša, osobito na jugu, u unutrašnjosti povremeno pljuskovi susnježice i snijega, Gorskome kotaru i Lici daljnje povećanje snježnog pokrivača, a u Podravini bi oborine mogle i posve izostati.

Vjetar slab do umjeren, prijepodne jugozapadni i zapadni, popodne sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu ujutro ponegdje još umjerena bura, prijepodne uglavnom umjeren do jak jugozapadnjak i jugo, prema kraju dana u okretanju na sjeverozapadnjak i buru, najprije na sjevernom dijelu gdje će biti i olujnih udara.

Najniža temperatura od -4 do 1, na Jadranu od 2 do 7 °C. Najviša dnevna od 0 do 4 na kopnu, te od 6 na sjevernom do 13 °C na južnom dijelu naše obale Jadrana.

U utorak i srijedu djelomice ili pretežno sunčano, ujutro ponegdje i maglovito. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka u osjetnom padu, pa će u utorak i srijedu mjestimice biti i umjerenog do jakog mraza. Danju pak prohladno. Na Jadranu od utorka uglavnom pretežno sunčano. U utorak vrlo jaka bura, a u srijedu uglavnom umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura u osjetnom padu, osobito jutarnja i to prema kraju razdoblja kada je na sjevernom dijelu moguć ponegdje i slab mraz. Danju razmjerno svježe piše jutarnji hr.


Prognostičari izdali niz upozorenja
Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 24. siječnja, narančasto upozorenje za područje gospićke regije, kninske regije, riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije, o čemu je izvijestilo Ravnateljstvo civilne zaštite na svojim stranicama.
Na području gospićke regije očekuje se u noći i ujutro olujni udari jugozapadnjaka i južnog vjetra, a navečer sjevernog i sjeveroistočnog. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Lokalno obilna kiša s količinom oborina od 50-90 mm. Stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru. Visina snijega 10-20 cm.
– Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju meteorolozi.
Na području kninske regije očekuju se olujni udari juga, a navečer sjevernog vjetra. Najjači udari vjetra 65-85 km/h. Lokalno obilna kiša. Količina oborine 50-70 mm.
– Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, navode meteorolozi u upozorenju.
Na području riječke regije očekuju se u noći olujni udari jugozapadnjaka, a popodne i navečer bure i sjeverozapadnjaka. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine 60-90 mm.
– Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, stoji u upozorenju meteorologa.
Na području zapadne obale Istre očekuje se mjestimice jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na vrlo jaku tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-100 km/h.
– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, pozivaju meteorolozi u upozorenju.
Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.
– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navodi se u upozorenju meteorologa.
Na području Velebitskog kanala očekuje se jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.
– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju meteorologa.
Na području Dalmacije očekuje se jako, mjestimice vrlo jako jugo i jugozapadni vjetar navečer u okretanju na tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-100 km/h.
Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navode meteorolozi u svojem upozorenju.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije