Dobra vijest za pivopije: Hmelj poboljšava koncentraciju i smanjuje stres

0

Novo istraživanje pokazuje da hmelj u pivu zapravo ima dobar učinak na mozak jer poboljšava koncentraciju i smanjuje stres.

Pivo nije samo dobro za mozak, ono zapravo poboljšava koncentraciju i ubrzava proces razmišljanja kod odraslih osoba. To je barem prema novom istraživanju koje je pokazalo da redovita konzumacija piva pomaže u smanjenju stresa, ali i poboljšanje općenitog raspoloženja, piše Irish Post.

Istraživanje su proveli japanski znanstvenici, a ustanovili su da kod ispitanika koji su uzimali nadomjestke na bazi gorkog hmelja povećala razina koncentracije, mogli su se bolje prisjećati prošlih zbivanja i općenito su imali bolje rezultate kod rješavanja zagonetki. Ovi rezultati ukazuju da kiselina MHBA koje ima u hmelju može imati veliku ulogu u borbi protiv demencije.

Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u zdravstvenom centru Fukushimi proveli su ispitivanje na 100 zdravih sudionika u dobi od 45 do 69 godina. Nekima su dali placebo, dok su drugi konzumirali MHBA kiselinu. Sudionici su podvrgnuti mentalnim testovima na početku studije te na kraju, nakon 12 tjedana. Analizirali su uzorke sline i krvi kako bi se otkrio utjecaj hormona na tijelo, ali i njegovu povezanost s kognitivnim funkcijama i stresom.

“Promatrali smo kako se povećavala razina koncentracije i smanjivala razina stresa nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA nadomjestke. Rezultati istraživanja pokazali su da nadomjestak MHBA ubrzava intelektualne procese, koncentraciju te smanjuje stres. Ustvari, rana konzumacija MHBA kiselinu pomaže kod kognitivnih funkcija osoba s bolestima poput demencije”, objasnili su znanstvenici u svom istraživanju.

Izvor:vecernji.hr