Srijeda, 21 travnja, 2021
12 C
Vinkovci
Naslovnica Svijet Europarlamentarci traže da se mamljenje djece i online uhođenje kriminalizira

Europarlamentarci traže da se mamljenje djece i online uhođenje kriminalizira

EUROPSKI parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju o pravima djece u kojoj od država članica traži da kriminaliziraju mamljenje i online uhođenje djece te upozorava na porast nasilja nad djecom tijekom pandemije koronavirusa.

Rezolucija Europskog parlamenta “o pravima djece u pogledu strategije EU o pravima djeteta” sadrži prijedloge europarlamentaraca za učinkovitije sprječavanje nasilja, unaprjeđenje obrazovanja, zaštitu mentalnog zdravlja, digitalnu uključivost i LGBTI pitanja, a bavi se i rješavanjem izazova koje je nametnula pandemija covida-19 i s njom povezane mjere lockdowna.

Traži se žurno donošenje strategije

Od Komisije se traži žurno donošenje strategije “budući da se zbog pandemije i kao posljedica ograničenja kretanja u EU povećalo nasilje u obitelji i rodno uvjetovano nasilje te, prema najnovijem izvješću Europola, seksualno zlostavljanje djece na internetu”.

Zastupnici pozivaju Komisiju da u strategiju uključi akcijski plan EU sa standardima i mjerilima za pružatelje internetskih usluga i tehnološka poduzeća koja se ne svode samo na zaštitu djece od pojavljivanja u nezakonitim sadržajima i od štetnih sadržaja te pozivaju države članice koje to još nisu učinile da kriminaliziraju mamljenje i uhođenje djece preko interneta;

Na strategiji radi i Dubravka Šuica

U raspravi na plenarnoj sjednici održanoj u srijedu povjerenica Komisije za demokraciju i demografiju, Dubravka Šuica, potvrdila je da će strategija sadržavati konkretne preporuke za djelovanje zemalja članica te da je njen glavni cilj implementirati prava djece u sva područja i politike Europske unije.

“Zemlje članice ključni su partneri u provedbi strategije, a ova strategija nije pripremljena samo za djecu, već i u suradnji s djecom, više od 10.000 djece konzultirano je tijekom rada na strategiji”, istaknula je Šuica.

Očekuje se da Europski parlament usvoji ovu prvu sveobuhvatnu strategiju za zaštitu prava djece 24. ožujka.

Autor rezolucije Juan Fernando Lopez Aguilar u raspravi je istaknuo i problem migranata.

“U rezoluciji je obuhvaćen i aspekt migracije i maloljetnih migranata, imamo najmanje 200 milijuna maloljetnika bez državljanstva i mislim da bismo barem neke od njih mogli prihvatiti u Europsku uniju”, rekao je.

Traže se i bolji uvjeti za migrantsku djecu

Europarlamentarci također ističu da se uvjeti za migrantsku djecu moraju poboljšati s fokusom na spajanje izbjegličkih obitelji. Osim toga naglašavaju da im treba omogućiti pristup osnovnim uslugama prihvata i mjerama integracije piše idex hr.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.