Srijeda, 26 siječnja, 2022
0.2 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaHEP pustio u rad prvu vjetroelektranu u Hrvatskoj koja će proizvoditi struju...

HEP pustio u rad prvu vjetroelektranu u Hrvatskoj koja će proizvoditi struju bez poticaja

Radi se o projektu teškom 500 milijuna kuna, a HEP ove godine planira ukupne investicije od gotovo tri milijarde kuna

Iako im je trebalo dosta vremena da uđu u segment obnovljivih novih izvora energije, vjetra i sunca, HEP je zadnjih godina najveći investitor u OIE u Hrvatskoj. Na tom tragu je i jučer otvorena Vjetroelektranu Korlat u blizini Benkovca, a iduće godine na istoj lokaciji počinje izgradnja Sunčane elektrane Korlat, koja će uz postojeću vjetroelektranu činiti prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.

Korlat će biti prva vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez poticaja. Projekt je vrijedan 500 milijuna kuna, a očekivana godišnja proizvodnja je 170 GWh, što iznosi oko jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj i dovoljno je za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava.

Vjetroelektrana Korlat nalazi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca i prostire se na području katastarskih općina Kule Atlagića, Korlata i Biljana Gornjih.

Elektrana se sastoji od 18 vjetroagregata, pojedinačne instalirane snage 3,6 MW, koje je isporučila, ugradila i pustila u pogon njemačka tvrtka Nordex. Radove na infrastrukturi i priključku na mrežu te poslove praćenja i nadzora izgradnje izvele su hrvatske tvrtke Ing-Grad i Fractal. VE Korlat nema status povlaštenog proizvođača i prva je nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja električnu energiju proizvodi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni.

Neposredno uz vjetroelektranu Korlat, HEP planira izgraditi sunčanu elektranu priključne snage 75 MW i instalirane snage oko 95 MW, procijenjene vrijednosti veće od 500 milijuna kuna. Elektrana koja će se prostirati na 185 hektara ima lokacijsku dozvolu te bi, nakon što se izradi glavni projekt i zadovolje uvjeti za ishođenje građevinske dozvole, izgradnja mogla početi iduće godine. Kad sunčana elektrana počne s radom, Korlat će po ukupnoj instaliranoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, biti jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, a i šire.

Koliko je ovaj projekt značajan, govori i činjenica da je elektranu u rad pustio osobno predsjednik Vlade Andrej Plenković.

poslovni hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.