Četvrtak, 22 travnja, 2021
19 C
Vinkovci
Naslovnica Svijet Hoće li nam zaista za letove i prelazak granica trebati "Covid putovnica"?...

Hoće li nam zaista za letove i prelazak granica trebati “Covid putovnica”? Evo što se zasad zna

Jedna je aplikacija u probnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi. Putnici bi u njih učitavali rezultate testa i dokaz o cijepljenju

Pandemija je promijenila našu svakodnevicu, a kamoli putovanja. Jeste li ikada uopće mogli zamisliti da bi uz onu standardnu, po novom mogli koristiti i tzv. covid putovnicu?

Prema pisanju američkog lista Washington Post, riječ je o konceptu koji se od samih početaka pandemije spominje kao rješenje za normalizaciju industrije putovanja. Koncept ovih dana (dok se primjerice u Velikoj Britaniji kreće s prvim cijepljenjima), ubrzano postaje stvarnost.

Prema pisanju WP-a, “covid putovnica” (koja se još naziva i putovnica cijepljenja ili pak zdravstvena putovnica), prvenstveno je namijenjena međunarodnim putnicima. U slučaju onih koje spominje taj list, radi se o aplikacijama.

Jedna od njih već je u pokusnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi razvoja. Korisnici bi u te aplikacije mogli učitavati svoje verificirane rezultate testiranja i – jednog dana – dokaz o cijepljenju.

Aplikacija koja se već testira zove se CommonPass i “testira” se od ovog mjeseca na letovima nekih aviokompanija između New Yorka, Londona, Singapura i Hong Konga (iako je određeni posao po tom pitanju već odrađen u listopadu). Program djeluje putem Appleovog Health appa na IOS-u ili pak CommonHealtha na Androidu, povezan je s 230 američkih zdravstvenih sustava te funkcionira putem skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku – rezultate testiranja ili potvrde o cijepljenju te planove za putovanje. Aplikacija se, prema trenutnim reakcijama, sviđa primjerice i Star Allianceu, koji je već pozvao na uspostavljanje globalnog sustava verifikacije testiranja i cijepljenja. Dapače, brojne zračne kompanije razmišljaju o cijepljenju kao uvjetu za putovanja u budućnosti.

image

Doble-d/Getty Images/istockphoto

Druga aplikacija zove se IATA Travel Pass, i na njezinu razvoju radi Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA). Ona bi trebala biti predstavljena u prvim mjesecima 2021. godine. Prvo će biti dostupna Appleovim korisnicima, a kasnije i onima koji koriste Android. Za razliku od prve aplikacije, ova ni putnicima davala i dodatne informacije o zdravstvenim obvezama i centrima za cijepljenje i testiranje.

No, mnogi su skeptični i ideji prilaze s oprezom, među njima i Svjetska zdravstvena organizacija, koja i dalje upozorava da trenutno nema dokaza su osobe koje su preboljele covid i imaju antitijela zaštićene od ponovne zaraze. Prema takvima “covid putovnica” ne znači nužno “imunitet putovnica”. Skeptici strahuju i od udara na privatnost, potencijalne diskriminacije te ohrabrivanja neodgovornog ponašanja.

Neke zemlje već uvode pravila koja su na tragu ideje o putovnici. Primjerice, u vrijeme pandemije ekstremno zatvorena Mađarska navodno je odlučila dozvoljavati ulazak u zemlju onima koji mogu dokazati da su se u proteklih šest mjeseci zarazili te oporavili, odnosno ako mogu predočiti pozitivne i negativne rezultate testiranja. Island, s druge strane, navodno razmišlja da oporavljene građane izuzme od opće obveze nošenja maske prenosi jutarnji hr.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.