Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaHrvatska je odlučila i kupuje 12 rabljenih francuskih Rafale?!

Hrvatska je odlučila i kupuje 12 rabljenih francuskih Rafale?!

Foto: Stocktrek Images, Inc./Alamy/Alamy/Profimedia

Hrvatska Vlada odlučila je kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, saznaje neslužbeno Jutarnji list iz dobro obaviještenih izvora.

Odluku bi Vlada trebala donijeti za Dan Oružanih snaga. Riječ o dvomotornom borbenom avionu a, kako saznajemo, najstariji  avion koji bi bio isporučen Hrvatskoj ima 10 godina. Prema dostupnim informacijama Hrvatska bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu eura.

Hrvatska bi za 12 polovnih aviona Rafale F3R platila nešto manje od milijardu eura, a prvih šest aviona Francuska bi nam isporučila 2024. godine. Preostalih šest aviona dobili bismo iduće godine.

Hrvatska će kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona Rafale F3R, najstariji avion koji bi trebao biti isporučen ima 10 godina, a odluku će objaviti na Dan oružanih snaga, piše Jutarnji list koji to saznaje iz dobro obaviještenih izvora.

Predsjednik Zoran Milanović u vojarni Croatia nešto kasnije kazao je da Vladi nije dana preporuka koji bi tip aviona trebalo kupiti, ali se nada “da su se on i premijer dobro razumjeli”. Na pitanje je li mu poznato koji avion kupujemo, odgovorio je “No comment”.

image

Dassault Rafale-David Osborn/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon službene odluke Vlade o prihvaćanju francuske ponude slijede pregovori o ugovoru.

Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije. Predsjednik Milanović je pak kazao da avioni u Hrvatskoj moraju biti najkasnije 2024. godine.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.