Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
17 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaRegijaHrvatska poslala kanader u BIH zbog požara na Čvrsnici

Hrvatska poslala kanader u BIH zbog požara na Čvrsnici

Kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslan je u utorak u Bosnu i Hercegovinu radi gašenja požara na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinju, priopćio je u utorak MORH.

Kako doznajemo, stigao je na požarište prije 13 sati.

Vodu će uzimati iz Buškog jezera i potom se uputiti na Čvrsnicu gdje će gasiti požar, kazao je za N1 Mario Čutura, zapovjednik vatrogasaca u Posušju.

Na terenu je trenutno oko 50 vatrogasaca, u naprtnjačama nose 20 litara vode što je malo i nedovoljno.

“Trenutno stanje je kao i jutros. Da je kanader došao ranije bila bi bolja situacija, ali bolje ikada nego nikada. Čekamo sada da dođe da preleti i da onda započnemo sa sanacijom terena”, kaže Čutura za N1.

“Ako kanader ubije vatru, poslije se može čistiti teren. Ako je ne “ubije”, teško je prići požarištu”, dodao je.

Kanader Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva poslan je na temelju naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, dodaje se u priopćenju

“Protupožarne zračne snage posljednjih su dana iznimno često angažirane u Hrvatskoj, no to nas ne sprječava da pomoć pružimo i susjednim državama kada im je ona najpotrebnija. Nakon gašenja u Republici Sloveniji, gdje je u nedjelju bio angažiran kanader Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, svoju spremnost i umijeće piloti kanadera pokazuju i u Bosni i Hercegovini, gdje su i prošle godine četiri puta pomagali u gašenju požara, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić uz zahvalu pilotima na nesebičnom trudu.


Nakon angažmana u BiH, zrakoplov HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u Vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

U priopćenju se podsjeća da je člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana ovlast Vlade da, uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s tim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela takvu odluku za 2022. godinu.

Spomenutom odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini te korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije