Nedjelja, 18 travnja, 2021
8 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska I pravne osobe imaju pravo na povrat preplaćene kamate kod “švicaraca”

I pravne osobe imaju pravo na povrat preplaćene kamate kod “švicaraca”

Pravne osobe koje su podigle kredite u švicarskim francima također imaju pravo na povrat preplaćenih kamata, objavila je Udruga Franak. Naime, Visoki trgovački sud prihvatio je žalbu dubrovačke tvrtke Glumac-Export na presudu Trgovačkog suda u Splitu koji je ocijenio neosnovanom tužbu dubrovačke tvrtke protiv Addiko banke da se utvrdi ništetnost i nepoštenost ugovorne odredbe o jednostranoj promjeni kamatne stope.

Trgovački sud u Splitu u prvostupanjskom postupku presudio je da je zahtjev tvrtke Glumac-Export da joj se vrati iznos od 30.433 franka neosnovan. Sud je naložio da dubrovačka tvrtka mora platiti i troškove parnice u iznosu od 6250 kuna.

Visoki trgovački sud sada je ukinuo prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Splitu i vratio je predmet na ponovno suđenje.

U obrazloženju navodi da su stranke ugovorile način obračuna kamata, pri čemu je visina kamate vezana uz tromjesečni LIBOR čemu se pridodaje marža. Sporna je bila upravo jednostrana promjena ugovorene kamatne marže.

Kako iz ugovora proizlazi da bi kreditor jednostranom odlukom mijenjao način obračuna ugovorene kamate. Visoki trgovački sud ocijenio je da je to protivno načelu ravnopravnosti sudionika u obveznom odnosu koje je propisano Zakonom o obveznim odnosima pa iz toga slijedi da je odredba ništetna.

U ponovnom suđenju Trgovački sud u Splitu trebao bi provesti financijsko vještačenje i izračunati razliku između plaćene kamate u odnosu na ugovorenu kamatnu stapu u utuženom razdoblju.

Teret dokazivanja kod pravnih osoba je na tužitelju

Visoki trgovački sud je 2018. potvrdio odluku Trgovačkog suda u Zadru da Addiko banka tvrtki Vrana iz Biograda mora vratiti 603 tisuće kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate.

U odvjetničkim krugovima tumače da za restitucijske zahtjeve u ništetnosti nema zastare, Pri tome se poziva na presudu Vrhovnog suda u slučaju ugovora o prodaji nekretnina. Jedina razlika u odnosu na potrošačke kredite je, tumače, u postupku dokazivanja, navodi Jutarnji list.

Kod potrošačkih kredita smatra se da nije bilo pregovora o spornoj odredbi, a kod pravnih osoba teret dokazivanja je na tužitelju.

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.