Srijeda, 26 siječnja, 2022
0.2 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSvijetIz HNB napominju nevažeće novčanice CHF se ipak mogu zamijeniti

Iz HNB napominju nevažeće novčanice CHF se ipak mogu zamijeniti

Iz HNB-a napominju da je moguće i da pojedine poslovne banke pružaju uslugu zamjene tih nevažećih novčanica, ali to isključivo ovisi o njihovim poslovnim politikama.

Građani koji imaju novčanice švicarskog franka koje su puštene u optjecaj u razdoblju 1995-1998. ali su povučene i od kraja travnja 2021. više nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj – mogu te nevažeće novčanice zamijeniti na blagajni središnje banke u Švicarskoj ili joj ih poslati poštom, preporučio je u ponedjeljak HNB.

rađani koji imaju novčanice švicarskog franka koje su puštene u optjecaj u razdoblju 1995-1998. ali su povučene i od kraja travnja 2021. više nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj – mogu te nevažeće novčanice zamijeniti na blagajni središnje banke u Švicarskoj ili joj ih poslati poštom, preporučio je u ponedjeljak HNB.

“Potaknuti brojnim upitima građana o tome gdje mogu zamijeniti nevažeći gotov novac švicarskog franka, a riječ je o osmoj seriji novčanica puštenoj u optjecaj u razdoblju 1995.-1998. koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj 30. travnja ove godine, obavještavamo građane da Hrvatska narodna banka ne zamjenjuje strani gotov novac”, ističe hrvatska središnja banka u objavi na svojim internet stranicama.

Pritom se podsjeća da je HNB, između ostalog, nadležan i za povlačenje nevažećih novčanica kune iz optjecaja te postupa prema praksi ostalih središnjih banaka.

Prema toj praksi postoje rokovi zamjene u kojima se nevažeće novčanice mogu zamijeniti kod financijskih institucija, a nakon tog roka isključivo se mogu zamijeniti u središnjoj banci koja je izdala taj gotov novac, bez naknade i vremenskog ograničenja. Ovisno o razlozima povlačenja nevažećega gotovog novca, neke središnje banke mogu i ograničiti rokove zamjene, objašnjavaju iz hrvatske središnje banke.

“Dakle, nevažeće novčanice švicarskog franka zamjenjuje njihov izdavatelj – središnja banka Švicarske, a novčanice se mogu prema uputama dostupnima na njihovim internetskim stranicama zamijeniti bez vremenskog ograničenja, osobno na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu, u određenim kantonalnim bankama u Švicarskoj ili se mogu poslati poštom na adresu središnje banke Švicarske”, navodi se u objavi HNB-a, iz kojeg prenose i poveznicu na popis lokacija na kojima je moguće zamijeniti nevažeće novčanice švicarskih franaka.

Iz HNB-a napominju da je moguće i da pojedine poslovne banke u Republici Hrvatskoj pružaju uslugu zamjene tih nevažećih novčanica, ali to isključivo ovisi o njihovim poslovnim politikama. Stoga napominju kako bi građani sa svojom poslovnom bankom trebali provjeriti i tu mogućnost.

“Napominjemo kako je način zamjene nevažećih novčanica osobni izbor, a ako se odabere slanje poštom, preporučujemo uslugu vrijednosne pošiljke”, zaključuje se u objavi hrvatske središnje banke.

Izvor: vecernji hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.