Nedjelja, 18 travnja, 2021
8 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska IZGRADILI U PET DANA: Jedna od prvih drvenih kuća nakon potresa,'Presretni smo,...

IZGRADILI U PET DANA: Jedna od prvih drvenih kuća nakon potresa,’Presretni smo, opet imamo krov nad glavom’

Austrijska donatorca Doraja Eberle razveselila je obitelj Vujnović iz Dragotinaca pored Petrinje. Ovo im je treća kuća u 30 godina. Prva je izgorjela u ratu, drugu je uništio potres…

Nije prošlo ni tri tjedna od kad je s gradonačelnicima Siska, Petrinje i Gline razgovarala o onovi razrušenog područja. A onda je, nakon dozvole, zajedno sa svojim volonterima zavrnula rukave i prošli ponedjeljak započela gradnju prve dvije drvene kuće – u Dragotincima i Jabukovcu kod Petrinje. Iste onakve kakve je gradila nakon rata na ovim prostorima.

Pričali smo s Ljudevitom Vujnovićem iz Dragotinaca koji je u samo pet dana dobio novu kuću.

24sata


24sata


  • Ovo nam je treća kuća u 30 godina. Prva nam je spaljena u ratu, druga je popucala zbog potresa. Nakon potresa morali smo krenuti iz nule, ali hvala Bogu, posrećilo nam se. Preko gradonačelnika Petrinje saznali smo da postoji mogućnost za oglednom drvenom montažnom kućom pa smo se supruga i ja prijavili. Spojili su nas s gospođom Eberle i tako je sve krenulo – kaže nam Ljudevit.
24sata


24sata

Nakon što su stigli materijali, kuća je sklopljena u roku od pet dana. Prije neki dan počeli su sređivati i kupaonicu te priključke.

24sata


– Vjerujem da će uskoro biti spremna za useljenje. Sve se odvilo jako brzo, a to nismo ni očekivali. Naša stara kuća je na drugoj lokaciji i ima crvenu naljepnicu – priča.  Dodaje da se nakon potresa nisu predali.

24sata


– Nastavili smo sa svojim životima. Znate kako se kaže: ‘Život ide dalje, a raditi se mora’. Oni koji mogu, nastavili su s poslom. Tako i mi. Nadali smo se da će se sve nekako posložiti. I onda nam se ukazala ova prilika koja nam je dokazala kako na svijetu doista još ima dobrih ljudi. Hvala svima koji su nam omogućili da ponovo imamo krov nad glavom – istaknuo je Ljudevit.

24sata

Donatorica Doraja Eberle je na ovom području izgradila 1200 kuća nakon rata i mnogobrojnim obiteljima osigurala krov nad glavom. Nakon nove katastrofe koja je zadesila ovo područje, ponovo se aktivirala.

24sata


24sata


– Vratiti ljudima dostojanstvo u tako kratkom vremenu je čudesno. To se dogodilo jer smo svi radili kao jedno – moja udruga Poljoprivrednici za poljoprivrednike, Malteser Hrvatska i sponzori, HGT Buildingteam iz Bosne te hrvatski tim graditelja, sisački Caritas i gradonačelnik Dumbović – istaknula je Doraja Eberle, piše 24 sata hr.


Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.