Četvrtak, 4 ožujka, 2021
10.1 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Jestivi kukci uskoro i u Europi: Čeka se dozvola za prodaju...

Jestivi kukci uskoro i u Europi: Čeka se dozvola za prodaju…

Europska agencija za sigurnost hrane u siječnju je otvorila put Europljanima da u prehranu uvrste kukce odobravajući sušene ličinke velikog brašnara za ljudsku konzumaciju.

Taj je potez EFSA-e preduvjet odluke europskih dužnosnika hoće li dozvoliti da se ličinke kukca prodaju potrošačima 27 država članica.

Odluka predstavlja prvu cjelovitu procjenu rizika na temelju zahtjeva za odobravanje hrane od kukaca koja bi mogla pružati održivi izvor bjelančevina u prehranu.

To bi moglo otvoriti put prvom odobrenju na razini EU-a, kazao je znanstvenik Ermolaos Ververis iz NUTRI odjela EFSA-e.

“Procjena rizika odlučujući je i potrebni korak u reguliranju novih prehrambenih proizvoda i pruža znanstveni temelj za donošenje političkih odluka u EU uz osiguravanje sigurnosti potrošača.”

EFSA je objavila da je veliki brašnar (Tenebrio molitor), odnosno njegova ličinka sigurna za konzumaciju bilo u obliku sušene cjelovite ličinke ili u obliku brašna.

Zahtjev za ocjenom te namirnice podnijela je francuska tvrtka  Micronutris.

“Njezini glavni sastojci su bjelančevine, masnoće i vlakna”, navodi se u priopćenju no dodaje i da su potrebna nova istraživanja mogućih alergijskih reakcija na kukce.

Pred EFSA-om, čije je sjedište u Italiji, više je zahtjeva za ocjenom sigurnosti raznih insekata za ljudsku prehranu među ostalima skakavaca i cvrčaka.

Ljudi širom svijeta, posebno u Aziji, Africi i Latinskoj Americi konzumiraju i do tisuću vrsta insekata, a već ih se može naći u ponekim državama EU-a na policama za ljudsku prehranu piše 24 sata hr.

U Europi se češće  koristi u proizvodnji životinjske hrane.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.