Srijeda, 21 travnja, 2021
12 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Kako gledanje crtića utječe na dječje oči?

Kako gledanje crtića utječe na dječje oči?

Nije tajna da djeca obožavaju crtiće, ekrane i da se već dugo priča o negativnom utjecaju ekrana na razvoj djeteta i dječje ponašanje. Međutim, kako gledanje crtića utječe na dječje oči?

Hoće li gledanje crtića loše utjecati na djetetov vid?

Rasprostranjeno je mišljenje da gledanje televizije izbliza ili držanje mobitela preblizu očima pogoršava vid.

Previše vremena pred televizijom ili nekim drugim ekranom može negativno utjecati na ponašanje djeteta, ali mu neće pokvariti vid.

Dapače, ako dijete sjedi preblizu ekrana, to bi mogao biti znak da dijete dobro ne vidi te da djetetu vjerojatno trebaju naočale. Dakle, gledanje crtića neće utjecati na djetetov vid.

Kako gledanje crtića utječe na razvoj djece?

Iako gledanje crtića neće pokvariti djetetov vid, što je s razvojem? Neka istraživanja su pokazala da previše vremena pred ekranom negativno utječe na njihovo održavanje pažnje i imaju veće šanse za poteškoće kod učenja slušanjem.

Djeca upijaju i imitiraju ponašanje koje vide u svojoj okolini, a problem nastaje kada sadržaj koji gledaju sadrži nasilne i negativne scene.

Gledanje animiranog nasilja može uzrokovati agresivno ponašanje u dječjoj i odrasloj dobi.

gledanje crtića

Ima li pozitivnih strana kod gledanja crtića?

Naravno. Međutim, jako je bitno pronaći ravnotežu i pametno odabrati sadržaj koje će dijete gledati.

Ima jako puno edukativnog sadržaja, a roditelji bi trebali biti ti koji će proučiti sadržaj prije nego dopuste gledanje tog sadržaja svom djetetu.

Neka istraživanja pokazuju da su djeca koja su bila izložena pozitivnom i edukativnom sadržaju imala bolje rezultate u čitanju i matematici.

Kao gotovo sve, gledanje crtića ima svojih mana, ali i svojih prednosti. Potrebno je kontrolirati sadržaj kojem će biti izložena naša djeca te pronaći onaj koji je pozitivan i edukativan.

Također, potrebno je ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana. Na kraju svega, nema animiranog sadržaja koji djetetu može zamijeniti vrijeme s roditeljima, interakciju, zabavu s prijateljima i uživanje u igri.

Izvor: dioptrija hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.