Nedjelja, 19 rujna, 2021
25 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiKako naplatiti štetu kad rupa na cesti ili “ležeći policajac” ošteti auto?

Kako naplatiti štetu kad rupa na cesti ili “ležeći policajac” ošteti auto?

Oštećenje treba prijaviti policiji, te se obratiti osiguravajućem društvu u kojem vlasnik ima policu, gdje će procjenitelj šteta sačiniti izvid štete. Također, treba podnijeti i odštetni zahtjev upravitelju ceste.

Ljudski faktor je glavni uzrok prometnih nesreća i nezgoda, no nije i jedini. Uz njega, tu je i stanje ceste, ali i onog što se nalazi – na cesti. Naime, poznato je kako velik broj prometnih nezgoda nastaje upravo zbog smanjenog trenja između kotača i kolnika te zbog oštećenja gornje površine kolnika. Takva oštećenja nazivaju se udarne rupe ili jame. Takve udarne rupe nastaju zbog dotrajalog asfalta i njegove slabe kvalitete te lošeg održavanja i ekstremnih zimskih uvjeta. Do većih oštećenja ceste posebice dolazi u proljeće, osobito nakon jakih i dugotrajnih zima.

No, osim rupa, na cestama je još jedna poprilično opasna stvar, posebice u nadolazećim zimskim mjesecima – a to su uspornici prometa, odnosno “ležeći policajci”. Svake zime svjedoci smo istim slikama u gotovo svim kontinentalnim hrvatskim gradovima. Napada snijeg, ralice krenu u čišćenje ulica i iza sebe ostave potrgane ležeće policajce. Vire vijci, nedostaju dijelovi… Samo u Zagrebu ležeći policajci postavljeni su na oko 700 lokacija, gotovo svake zime nakon većeg snijega ošteti ih se više od stotinu.

foto: Reliance-foundry

Takvi oštećeni uspornici sada predstavljaju ogromnu opasnost za vozače i njihove automobile. Kad se naleti na jednu “jaču” udarnu rupu ili oštećeni uspornik, šteta na automobilu je neizbježna, a zna dovesti i do prometne nezgode.

Kako doznajemo od Željke Hlinke, pravne savjetnice Garancijskog fonda u Hrvatskom uredu za osiguranje, u slučaju oštećenja vozila zbog rupe na cesti, “ležećeg policajca” i ostale infrastrukture, potrebno je prijaviti štetni događaj nadležnoj policijskoj postaji.

– Također, treba utvrditi oštećenja na vozilu i to tako da se vlasnik vozila obrati osiguravajućem društvu u kojem ima sklopljen ugovor (policu) o osiguranju od automobilske odgovornosti, gdje će procjenitelj šteta sačiniti izvid štete, popisati oštećenja i fotografirati vozilo – navodi Željka Hlinka, te dodaje da za te radnje vlasnik vozila može angažirati i prometnog vještaka.

– Također, potrebno je utvrditi upravitelja ceste na kojoj je nastalo oštećenje vozila te istom podnijeti odštetni zahtjev – savjetuju u Hrvatskom uredu za osiguranje.

Upitali smo brojne osiguravateljske kuće koliko je vozila ove godine podnijelo takve zahtjeve, koliko ih je riješeno, te je li riječ o povećanju ili smanjenju u odnosu na protekle godine, no, nažalost, odgovore nismo dobili. Dok jedni navode da nemaju takve podatke, drugi ne mogu odgovoriti na upit. Inače, u inozemstvu se ti podaci javno objavljuju…

Izvor: Revija HAK.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.