Petak, 21 siječnja, 2022
-1.3 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiKoliko biste dugo trebali 'drijemati' da biste se odmorili?

Koliko biste dugo trebali ‘drijemati’ da biste se odmorili?

Ako ste nekada slučajno zaspali popodne bez postavljanja alarma, vjerojatno ste se probudili nakon što je pao mrak i dobrih par minuta uopće niste znali što se dogodilo ni gdje ste.

To je posljedica predubokog ulaska u san i takav odmor vam neće biti nimalo odmoran.

Hoćete li se odmoriti ili ne, ovisi najviše o tome u koju ste fazu sna ušli. San se dijeli na 4 faze.

Prva faza prođe relativno brzo – već nakon 2 do 5 minuta, dok druga faza traje otprilike pola sata. U drugoj se fazi spušta temperatura tijela, mišići se opuštaju i disanje i otkucaji srca postaju ‘ritmičniji’.

U trećoj fazi, koja također traje oko pola sata, ste u najdubljem snu. Zadnja faza je REM faza za vrijeme koje je vaš mozak najaktivniji i za vrijeme koje većinom sanjate – iako je moguće sanjati i izvan REM faze.

Ako se ne želite probuditi umorni, trebali biste se probuditi prije nego što uđete u treću fazu sna. Iz druge faze je relativno lako probuditi se i to biste trebali ciljati ako vam je potreban kratki odmor. Naš savjet vam je da namjestite budilicu na manje od pola sata kako biste bili sigurni da nećete ući u treću fazu sna.

Međutim, ako spavate duže, npr. sat vremena, možda se nećete odmoriti, no i takav san također ima svoje prednosti -klik hr.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.