Nedjelja, 18 travnja, 2021
7.6 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Leteći automobili od iduće godine u EU

Leteći automobili od iduće godine u EU

Foto: DepositPhotos

Leteći taksiji i divovski dronovi koji mogu prevoziti ljude više nisu samo puka fantazija za daleku budućnost već realnost kojoj bismo mogli svjedočiti već iduće godine!

Trenutno se provode posljednja testiranja i dogodine bi na “ulice” trebala izaći omanja urbana “leteća flota” pod nazivom Air Mobility Urban Large Experimental Demonstrations. Ili, skraćeno – AMU-LED. U projektu sudjeluje čak 17 kompanija, organizacija i gradova iz Sjedinjenih Američkih Država te Europe.

Zasad se akteri mogu pohvaliti s više od stotinu sati uspješnih zračnih testiranja u gradovima diljem Nizozemske, Španjolske i Velike Britanije. Naravno, tehnologija koja stoji iza tih uspješnih testova je prve klase, čuvana je u strogoj tajnosti i zadovoljava sve kriterije potrebne za let.

Tako nešto postiglo se i kroz to što u projektu sudjeluje ANRA Technologies, kompanija specijalizirana za softver u dronovima. Ista ta kompanija je uključena je i u Horizon 2020, najveći program za istraživanje i inovaciju u Europskoj uniji, vrijedan vrtoglavih 80 milijardi eura kroz sedam godina koliko traje.

Dakle, već po tome se zna jedna bitna stvar – kriteriji i pravila vezana uz let ove vrste. Bez toga bi bio pravi mali kaos, ali s tim unaprijed izvedenim detaljima će sve skupa brže i efikasnije krenuti prema naprijed. U ovim trenucima, situacija izgleda podosta zadovoljavajućom i budi optimizam, ne samo zbog činjenice da će se napraviti izniman tehnološki iskorak, već i zbog činjenice da SAD i EU prisno surađuju.

Ostali sudionici projekta su Airbus, AirHub, Altitude Angel, Boeing Research & Technology-Europe, Fada-Catec, Cranfield University, EHang, Enaire, Gemeente Amsterdam, Ineco, ITG, Jeppesen, NLR, Space53 i Tecnalia. Ali, koliko sve to skupa predstavlja u konačnici, otkrit ćemo kad iznad sebe vidimo leteća vozila piše ictbusiness info.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.