LUDO VRIJEME: Temperature ostaju visoke do nedjelje, vraća nam se zima

0

Iznadprosječno visoke temperature, olujno jugo i kiša očekuju nas još par dana. Od nedjelje meteorolozi već predviđaju da će se kiša pretvoriti u susnježicu, a temperature se spustiti.

U nastavku tjedna i početkom novog će za većinu vrijeme biti još nepovoljnije nego prošlih dana – oborine će biti češće i obilnije, južina će i dalje trajati, a temperature će rasti i padati.

Na Jadranu i područjima uz njega će biti jako, na udare i olujno jugo, popraćeno čestom kišom, a mjestimice i obilnim pljuskovima. Snijeg će se tijekom vikenda zadržati u gorju, a do nedjelje je moguć i u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Od utorka nam dolaze stabilniji i sunčaniji dani, ali nakon njih i hladniji, uz temperaturne minuse diljem unutrašnjosti.

U petak će na jugu Hrvatske puhati uglavnom jaku jugo te južni vjetar prema otvorenom moru. Temperatura zraka će biti iznadprosječno visoka, moguća je i kiša, prognoza je meteorologa HRT-a, Zorana Vakule.

Slično će biti i na središnjem Jadranu. Tijekom dana promjenjivo i vjetrovito, a temperatura će biti uglavnom od 12 do 16 stupnjeva, a u oblačnijoj i kišovitoj unutrašnjosti Dalmacije između 7 i 14 °C.

Visoke temperature moguće bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu gdje će biti oblačno, uz povremenu kišu. Očekuje se i jako, mjestimice olujno jugo.

I u središnjoj Hrvatskoj je izdano upozorenje zbog olujnih udara jugozapadnog vjetra. Temperatura ujutro od 7 do 9 °C, poslijepodne pak oko 15 °C.

I idućih dana će temperature biti više od prosječnih, ali sve manje. Oborine će biti češće, obilnije u Dalmaciji i Istri. Moguć je i snijeg – uglavnom u gorju, ali u nedjelju i u nizinama.

Na Jadranu česta, gdjegod i obilna kiša, tijekom vikenda još uz većinom jako, na udare mjestimice i olujno jugo i južni vjetar, u u subotu i lebić, za neke poznatiji kao garbin, te još više – kao jugozapadni, a na sjevernom će dijelu od subote navečer biti i bure i tramontane, uz koje je ponegdje moguć i snijeg. Temperatura zraka u padu, ali do nedjelje još za siječanj razmjerno visoka piše 24 sata hr.