Medicinska sestra koja svakodnevno radi s koronapacijentima dobila 120 kuna veću plaću

0

Foto:ilustracija

Vlada je obećala dodatak od 10% plaće, ali samo za sate izravno provedene sa zaraženima.

Šokirani “sramotnom isplatom nagrada radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, a koje su se svele na iznose od 5,26 kuna, 33 kune, 41,15 kuna 45 kuna pa sve skoro do 150 kuna, neki članovi sindikata smatraju da je to takvo omalovažavanje struke kakvo nikad nisu doživjeli u svojem poslu te razmišljaju da vrate te iznose na račun premijera Andreja Plenkovića ili ministra zdravstva Vilija Beroša, ogorčeno poručuje predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Naime, zaposleni u sustavu zdravstva i socijalne skrbi počeli su dobivati plaće koje su, kako je najavljivano, trebale biti uvećane za 10 posto osnovne plaće svima koji su radili s covid-pacijentima. No, kod brojnih djelatnika ti su iznosi mizerni, nekad manji i od 20 kuna.

“Bolje bi bilo da nismo dobili ništa”, kaže. Podsjeća da “iako je premijer Vlade pompozno najavio u medijima da će radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dobiti posebnu nagradu u iznosu deset posto od osnovne plaće za rad s pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, od toga, nažalost, ništa”. U praksi se nagrada svela na mizerne iznose koji, napominje Topolnjak, u najboljem slučaju dosežu 200 kuna, što bi navelo na zaključak da je osnovna plaća radnika u sustavu zdravstva od 50 kuna, pa do 2000 kuna!?”

Ali nije, nego se izračun nagrade u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21. prosinca 2020. godine, pretvorilo u mjerenje minuta i sati koje su zaposlenici proveli u radu s pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 “kako bi im se mogla isplatiti što mizernija nagrada”. Tako im je nagrada isplaćena samo za te sate.

Sramota i mizerija

Sindikalni povjerenik iz Opće bolnice Bjelovar Miroslav Pranjić kaže kako su mu se kolegice i kolege koji rade s pacijentima oboljelim od covida-19 žalili na takav obračun nagrada, koje se u OB Bjelovar vrte oko 120 do 140 kuna – “pa ljudi ne bi odijevali zaštitne skafandere za taj novac, a kamoli provodili sate u njima i brinuli se za druge”.

Nisu dobili nagradu koju im je obećao ministar, nego mizeriju za covid-sate, koja je, smatra Pranjić, smiješna i uvredljiva. “Kod nas je posao organiziran tako da naši djelatnici rade u teškim uvjetima, po četiri sata na prvoj liniji borbe s covidom, a potom se ostale sate prebacuju na ‘obične’ odjele – tako da nitko i ne može zaraditi više od stotinjak kuna. A ne radi se ni o zaradi, mi svoj posao volimo, nego o tretmanu, činjenica je da su ovo teški uvjeti. Svi zdravstveni radnici trebali bi dobiti povećanje od deset posto, a oni na covid-odjelima još i više, mi smo svi u bolnicama izloženi, i nikad se ne zna je li pacijent kojeg liječimo obolio, samo još nema simptome. Ne mogu shvatiti da to ministar ne može shvatiti.”

Sindikalni povjerenik Marijan Novak iz KB-a Sestre milosrdnice, medicinski tehničar u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu, kaže kako je jedino što je on sam dobio – covid-19 i 85 posto plaćenog bolovanja, unatoč obećanju da će dobiti stopostotnu naknadu zbog profesionalne bolesti. Naglašava kako su nagrade za rad s pacijentima oboljelim od covida minimalne te da je ministar na početku svog mandata svašta obećavao, a sada izbjegava razgovor sa sindikatima i šalje svoje zamjenike.

Različita tumačenja

Ministar zdravstva Vili Beroš za medije je rekao kako je problem visine iznosa naknade u domeni ravnatelja bolnica.

  • U domeni je ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova da za svakog djelatnika sagledaju koliko je radio s bolesnicima pozitivnima na covid-19 i da odrede taj dodatak, rekao je Beroš i dodao kako će, ako bude spornih elemenata on biti na raspolaganju. Naime, prema navodima ministarstva, bolnice su dobile upute da svi oni koji rade na covid-odjelima dobiju plaću uvećanu deset posto. Kao ekvivalent uzima se ili prethodni mjesec ili prosjek posljednja tri mjeseca, ovisno o tome što je za radnika povoljnije.

Anica Prašnjak, predsjednica sindikata medicinskih sestara, kaže kako nije problem u samoj odluci već da je problem u njezinim različitim tumačenjima.

  • Zasad smo dobili prigovore, primjerice, iz gospićke bolnice. Iz Zagreba još nisam dobila pritužbe. Neki kažu da je problem nastao u FINA-i, u COP-u, ali to tek treba vidjeti. Zatražili smo od svojih predstavnika da vide stanje u svojim ustanovama i da nam jave ako ima nelogičnosti – rekla je Prašnjak. Nadodala je i kako je logično da dodatak ne dobiju oni koji nisu na covid-odjelu, ali kako oni koji rade četiri sata u “odijelu”, i onda četiri sata izađu s odjela, trebaju dobiti naknadu za svih osam sati piše jutarnji hr.