Utorak, 11 svibnja, 2021
27 C
Vinkovci
Naslovnica Recepti Moćni sastojci: Čaj za prevenciju i liječenje upala urinarnog trakta

Moćni sastojci: Čaj za prevenciju i liječenje upala urinarnog trakta

Foto: Getty Images

Prije više od 5000 godina indijski redovnici duboko su poštivali vlastito tijelo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju. Tijekom tisuća godina skupljali su sva svoja zapažanja i savjete kako bi ih sačuvali za buduće generacije.

Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i liječenju danas poznajemo kao ajurvedu tj. znanost o životu.

Prema ajurvedi, prevencija je ključ zdravlja, a hrana i način života smatraju se najvažnijim lijekom. Ajurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontroliraju funkcije tijela:

1. vata – kontrolira funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja, otkucaja srca etc.
2. pitta – kontrolira metabolički sustav tijela
3. kapha – kontrolira rast i stabilnost tijela

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dvije dominiraju. Ovisno o tome koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tijela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Osobe koje prakticiraju i alternativne oblike medicinske pomoći sigurno znaju da ajurveda ima lijek za saniranje raznih zdravstvenih boljki, a jedna od najčešćih i najraširenijih su upale mjehura i infekcije urinarnog trakta.

Osjećaj pečenja tijekom mokrenja, učestala potreba za mokrenjem, krv u mokraći, bol u mjehuru i donjem dijelu zdjelice te osjećaj punine mjehura i nakon mokrenja osnovni su znakovi koji upućuju na problem infekcije ili upale.

Prema ajurvedi, do njih dolazi zbog disbalansa u pitta doši. Kako bi se upala ili infekcija eliminirale, potrebno je odmah prilagoditi određene životne navike.

To se prije svega odnosi na konzumaciju hrane i pića. Izbjegavajte previše začinjenu i kiselu hranu, prestanite konzumirati alkohol i kavu te povećajte konzumaciju vode na minimalno dvije litre dnevno. Važno je mokriti na vrijeme čim osjetite potrebu i izbjegavati zadržavanje mokraće.

U borbi protiv upale pomažu i razni ajurvedski napici, a među njima je i napitak od šest moćnih namirnica koje imaju snažna antibakterijska i antiupalna svojstva.

AJURVEDSKI ČAJ PROTIV UPALE URINARNOG TRAKTA:

  • 1 mala žličica sjemenki korijandera
  • 1 mala žličica klinčića
  • 1 mala žličica sjemenki komorača
  • 1 mala žličica sušene koprive
  • 1 šaka sušenih brusnica
  • 1 mali komadić đumbira
  • 6 dcl vode

PRIPREMA:

U posudu ulijte vodu. Kada ona zavri, dodajte preostale sastojke, malo smanjite vatru i pustite da sve skupa lagano kuha 10 minuta. Nakon toga pokrijte, pustite da odstoji malo, procijedite u termosicu i popijte u toku dana.

SAVJET:

Ovaj čaj pije se kao lijek za urinarnu infekciju, ali slobodno ga možete piti preventivno.

zadovoljna hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.