Srijeda, 21 travnja, 2021
17 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Nakon više od 60 godina na planinu Papuk vratio se - vuk!

Nakon više od 60 godina na planinu Papuk vratio se – vuk!

“Vučko” je opet stanovnik Papuka

Park prirode Papuk objavio je da se nakon više od 60 godina vuk vratio na njihovo područje!

“Nakon obavljenih analiza snimki koje su nastale početkom studenog ove godine na kamerama Čuvarske službe Parka prirode Papuk sa sigurnošću možemo reći da je na području Parka nakon više od 60 godina zabilježena prisutnost vuka. Doista se radi o prvom pravom dokazu da je Papuk mjesto na koje se vuk vratio.”, objavljeno je na stranicama Virovitičko-podravske županije.

Kako bi istražili teren i započeli sa praćenjem znakova prisutnosti vuka, Čuvarska služba Parka prirode Papuk, stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su prvi stručni terenski obilazak.

“Nakon što smo nedvojbeno dokazali prisutnost vuka u Parku prirode Papuk, obavili smo razgovore sa gotovo svim korisnicima prostora, upoznali ih sa činjenicama koje upućuju na to da pojavnost vuka nije neočekivana, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku da ne predstavlja opasnost niti za fond divljači kojom se gospodari, a jednako tako niti za stočare. Ranija nagađanja o šteti na stoci na širem području oko Papuka pokazala su se pogrešnima jer je utvrđeno da nije bila riječ o napadima vukova, nego pasa koji su bili bez nadzora lutali navedenim područjem”, rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.