Srijeda, 14 travnja, 2021
5.8 C
Vinkovci
Naslovnica Vijesti NAPUŠTENE I SAME 'Životinje oko Petrinje pate, u blatu su i vlastitom...

NAPUŠTENE I SAME ‘Životinje oko Petrinje pate, u blatu su i vlastitom izmetu’

Prijatelji životinja apeliraju da se čim prije organizira izlazak veterinara na teren, da obiđu kuće i pobrinu se o životinjama dok se o njima ne budu mogli brinuti njihovi skrbnici.

  • Psi su gotovo redovito na lancu, na hladnoći, snijegu i kiši, u blatu, bez kućica ili su im kućice stare i potrgane. Krave, svinje i ostale životinje čekaju pomoć zatvorene u polurazrušenim štalama i štagljevima, s blatom i vodom do koljena, u vlastitom izmetu, a mlade i bolesne životinje umiru od hladnoće. Prepuštene su i novim potresima koji mogu do kraja razrušiti štale u kojima se nalaze. Situacija je strašna za sve – priopćili su iz udruge Prijatelji životinja o stanju na potresom pogođenim područjima.
24sata

Iz udruge dodaju da nadležnih institucija nema ili kasne, a situaciju spašavaju udruge i pojedinci koji su odmah došli na stradala područja kako bi pomogli ljudima, nahranili gladne i napuštene životinje i pokušali spasiti one koje su u najgorem stanju.

Udruga je zato uputila dopis Državnom inspektoratu tražeći da čim prije organizira obilazak veterinarske inspekcije po kućama kako bi pregledala i provjerila držanje pasa, mačaka i ostalih životinja. Pisali su i Ministarstvu poljoprivrede apelirajući na konkretnu financijsku i logističku pomoć Ministarstva za kastraciju pasa i mačaka te mikročipiranje i cijepljenje pasa, kao i privremeno zbrinjavanje životinja dok njihovi skrbnici ne ostvare uvjete da se ponovno mogu brinuti o njima.

24sata

  • Mnogo je životinja ostavljeno bez hrane i vode na lancima, a da za njih nije zatražena pomoć, nego ih volonteri i udruge slučajno nalaze dok obilaze stradala područja zbog isporuka donacija. Smatramo da je veterinarska inspekcija već trebala obići sva kućanstva na područjima pogođenima potresom i organizirati veterinarsku i svaku drugu pomoć za životinje, trudne kujice i ostavljene mačiće i štence, gladne i žedne životinje na lancima, prepuštene patnji i sporom umiranju – kažu u udruzi.
24sata

Prijatelji životinja navode da sve važne informacije o onima koji nude i traže pomoć ažuriraju na stranici www.prijatelji-zivotinja.hr/potres.

Životinje koje privremeno zbrinu upišu u bazu na www.suza.hr i prijave nekom od skloništa kako bi bile upisane u Jedinstveni informacijski centar. Dosad je na teren, kažu, dostavljeno sto tona hrane za životinje piše 24 sata hr.

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.