Srijeda, 21 travnja, 2021
17 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska ‘Nastave li se Hrvati toliko debljati, životni vijek će im se do...

‘Nastave li se Hrvati toliko debljati, životni vijek će im se do 2051. skratiti za 3,5 godine‘

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ upozorava i na problem debljine kod djece, jer je 35 posto njih u dobi od 8 godina pretilo.

  • Davno smo osvijestili da imamo jako velik problem – još 2003. kad nam je 63,4 posto odrasle populacije bilo s previše kilograma. Danas ih je manje – 57,4 posto odraslih. Mislim da to govori koliko radimo na problemu. Ono na čemu smo očito bolje radili su žene, one su značajno smanjile udio problema s debljinom dok su naši muškarci prvaci Europe – čak 67,6 posto muškaraca starijih od 18 godina ima previše kila, rekla je doktorica Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom gostovanja u Dnevniku HRT-a.

Posebna pozornost posvećuje se debljini kod djece. Oko 35 posto djece u dobi od 8 godina u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu.

  • To je jako veliki udio, sretna vijest je da smo zaustavili porast. Vidjet ćemo što će biti u sljedećem istraživanju s obzirom na lockdown. Mi od 2003. do 2015. linearno rastemo. Mi smo 2003. imali 20 posto djece s previše kilograma. 2015. kao i danas 35 posto. Naša djeca su od 1980. narasla oko 10,5 cm i zdebljala se oko 7,5 kg, podjednako dječaci i djevojčice. To baš nije u redu, to dovodi do problema debljine, kazala je Musić Milanović.

Debljina nije individualan izbor, naglasila je.

  • Stavljanje tolikog pritiska na pojedinca nije u redu. Da parafraziram Lancet – kaže da je debljina normalan odgovor normalnih ljudi na nenormalno okruženje. Mi živimo u okruženju koje potiče previše unosa, a premalo potrošnje. Ako dam podatak da na ulasku u osnovnu školu 88 posto naše djece je dostatno tjelesno aktivno 60 i više minuta dnevno, na izlasku samo njih 17 posto. Onda mislim da ne možemo govoriti o individualnoj odgovornosti ili odgovornosti roditelja, nešto sustavno treba promijeniti, kazala je Musić Milanović na HRT-u.

U sljedećih 30 godina prema simulacijskom modelu, otkrila je Musić Milanović, ukoliko ne zaustavimo ovaj problem kod djece i odraslih možemo očekivati skraćenje životnog vijeka za 3,5 godine.

  • Debljina će biti odgovorna za pola milijuna bolesti. Mi ovog trenutka trošimo 6,6 posto budžeta zdravstva u Hrvatskoj samo na debljinu, na posljedice debljine, ne na prevenciju, rekla je.

Prva istraživanja pokazuju, kazala je Musić Milanović, da je kod odraslih u zadnjih godinu dana došlo do porasta indeksa tjelesne mase za kilogram po metru kvadratnom.

  • Što je zaista jako puno. Otprilike u 10 godina raste između 0,4 i 0,5 posto kilograma po metru kvadratnom, a ovo je u godinu dana 1. Postoji termin sindemija, to je sinergija dviju pandemija, imamo pandemiju debljine i pandemiju covida, evidentno postoji dvosmjerna povezanost. Ako imate debljinu, imate dvaput veći rizik da budete pozitivni na koronu, triput veći rizik da završite u jedinici intenzivnog liječenja, rekla je.

Što se tiče prijepora oko cijepljenja AstraZenecom zbog prijavljenih nuspojava, Musić Milanović je rekla da se u Hrvatskoj radi o malim brojkama na kojima je teško donijeti znanstveno utemeljenu činjenicu.

  • U četvrtak ćemo saznati rezultate. Mi trebamo ukrupnjene brojke i EMA će to ocijeniti, rekla je Musić Milanović dodajući da razumije strah građana.

Naglasila je kako tromboembolija i plućna embolija nisu nužno vezane uz AstraZenecino cjepivo te da se događaju i inače. Musić Milanović je na kraju poručila da svako cjepivo štiti od najtežeg ishoda te da osobno ne bi birala s kojim će se cijepiti.

  • Nitko od nas ne zna kako mu je pao grah i kako će završiti s koronom, zaključila je.

jutarnji hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.