Srijeda, 21 travnja, 2021
17 C
Vinkovci
Naslovnica Svijet NE ŽELE POOŠTRAVANJE MJERA_Prosvjed na ulicama Berlina: Na policiju bacali dimne bombe

NE ŽELE POOŠTRAVANJE MJERA_Prosvjed na ulicama Berlina: Na policiju bacali dimne bombe

Iako većina Nijemaca prihvaća najnovije mjere za suzbijanje drugog vala, kritičari kažu da zakon nacionalnoj vladi daje previše moći te ugrožava građanska prava bez odobrenja parlamenta.

Njemačka policija krenula je s vodenim topovima po ulici kako bi odmakla nekoliko tisuća prosvjednika ispred Brandenburških vrata. Naime, građani Berlina protive se pooštravanju mjera za suzbijanje drugog vala korona virusa.

Bez pridržavanja mjera socijalne distance

Prosvjednici su na policiju bacali boce i dimne bombe, a samo nekoliko od njih je uhićeno, piše Reuters.

I dok većina Nijemaca prihvaća najnovije mjere za suzbijanje drugog vala, kritičari kažu da zakon nacionalnoj vladi daje previše moći te ugrožava građanska prava bez odobrenja parlamenta.

Sve do danas, samo nekoliko mjera je bilo obvezno i većina ih je donesena od strane državne ili lokalne vlasti. Uz to, nekoliko restrikcija ukinuli su sudovi.

Prosvjednici na ulici nisu održavali potrebni distancu niti nosili maske za lice.

Neki su držali trasparanete sa sloganima ‘Za prosvjetljenje’, ‘Mir i sloboda’, ‘Zaustavite laž pandemije korona virusa’, a mnogi od njih su mahali njemačkom zastavom.

Odgodili pooštravanje mjera

  • Situacija s pandemijom koronavirusa u Njemačkoj još je vrlo ozbiljna iako novi slučajevi zaraze ne rastu velikom brzinom – kazala je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je na sastanku s premijerima saveznih država u ponedjeljak donijela odluku da će se daljnje pooštravanje mjera odgoditi za 25. studenoga.

Prema riječima njemačke kancelarke, oko 30-40 posto stanovništva Njemačke spada u rizičnu skupinu, uključujući starije i one sa slabijim zdravljem.

  • Staviti epidemiju pod kontrolu najbolja je solucija i za gospodarstvo – kazala je Merkel.

Foto: FABRIZIO BENSCH

Njemačka je 2. studenoga uvela ograničeno zatvaranje kako bi obuzdala drugi val epidemije koronavirusa. Zatvoreni su barovi i restorani, no škole i trgovine ostale su otvorene.

Merkel je predložila dodatne mjere koje uključuju obvezno nošenje maski u školama i smanjivanje veličine razreda, pozvavši građane i školarce da ograniče kontakte na jedno domaćinstvo ili prijatelja.

Kancelarka je ponovila da sedmodnevna incidencija mora pasti ispod 50 na 100.000 stanovnika prije nego li se razmotri odluka o ublažavanju mjera. Njemačka trenutno ima 141 slučaj na 100.000 stanovnika, po posljednjim podacima Instituta.

Foto: FABRIZIO BENSCH

Izvor: 24 sata hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.