Utorak, 7 prosinca, 2021
1.1 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiNikada ne spavajte s uključenim grijanjem: Loše je za zdravlje

Nikada ne spavajte s uključenim grijanjem: Loše je za zdravlje

Foto: Dreamstime

Spavanje s uključenim grijanjem tijekom noći može vas učiniti sklonijim infekcijama i drugim ozbiljnim bolestima, a zrak u sobi može postati lošije kvalitete.

Može poremetiti kvalitetu sna

Tijekom noći tijelo doživljava blagi pad temperature, signalizirajući da je vrijeme za spavanje. Međutim, ako je sobna temperatura visoka, to može ometati proces termoregulacije tijela i možete osjetiti umor, nelagodu i nemir.

Visoka sobna temperatura  može smanjiti vrijeme provedeno u REM spavanju. To neće samo kao posljedicu imati da se sljedeći dan osjećate umorno, već može utjecati i na tjelesni oporavak, konsolidaciju pamćenja, učenje i druge procese.

Može izazvati bol u prsima i probleme sa srcem

Grijanje sobe povećava razinu ugljičnog monoksida u prostoriji. Zbog toga se ne preporučuje da grijanje držite uključenim duže vrijeme, jer će toplina povisiti razinu ugljičnog monoksida iznad sigurne razine što može biti štetno za naše zdravlje. Kao posljedica može se javiti bol u prsima ili neki srčani problemi.

Može isušiti kožu

Spavanje s upaljenim grijanjem tijekom cijele noći može uzrokovati isušivanje kože zbog nedostatka vlage. Također, koža može postati nadražena i perutava.

Zrak u sobi može postati lošije kvalitete

Ako soba nije pravilno prozračena, dugotrajna razdoblja prekomjerne topline mogu negativno utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. To može dugoročno izazvati zdravstvene posljedice i potencijalno dovesti do respiratornih problema.


Može oslabiti imunološki sustav

Bakterije duže preživljavaju na suhom zraku. Ako je zrak u sobi suh to može biti uzrok zašto ste češće bolesni tijekom zime.

Ni bebe ne vole ugrijane sobe

Bebe su osjetljivije na grijane prostorije jer se njihova koža znatno brže suši. Također, sluz u nosu koja je odgovorna za hvatanje bakterija lako se suši u prostoriji s vrućim zrakom. Kada se sluz osuši, imunološki sustav je oslabljen i skloniji infekciji. I, dok je naš imunološki sustav dovoljno jak da se nosi s tim, to nije slučaj s bebama, koje postaju osjetljivije na infekcije, piše Bright Side.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.