Nova češka vlada neće uvesti euro: ‘To zasad nije povoljno’

0
99

Moramo dovesti u red javne financije, pa čak i ako netko želi euro, nemamo nikakvih izgleda uvesti ga sada, jer ne ispunjavamo kriterije”, rekao je Zbynek Stanjura iz Građanskih demokrata.

Nova češka vlada neće uvesti euro, rekao je u utorak budući ministar financija.

Premda pet stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju desnog centra općenito podržavaju uvođenje eura u nekom trenutku, to pitanje nije visoko na njihovoj agendi u iduće četiri godine.

“Moramo dovesti u red javne financije, pa čak i ako netko želi euro, nemamo nikakvih izgleda uvesti ga sada, jer ne ispunjavamo kriterije”, rekao je Zbynek Stanjura iz Građanskih demokrata, koji će vjerojatno preuzeti ministarstvo financija.

Češki proračunski manjak iznosit će ove godine, po ministarstvu, 7,7 posto BDP-a, više nego dvostruko više od 3 posto koliko je propisano za ulazak u eurozonu.

Stanjura smatra da postoji još jedan razlog za odgodu.

“Naše je dugogodišnje stajalište da bismo euro trebali uvesti samo kada to bude povoljno za Češku, što do sada nije bio slučaj”, rekao je novinarima na brifingu koji je prenosila televizija.

Nova koalicija očekuje da će do 8. studenoga, kada se prvi put sastaje novi saziv parlamenta, dogovoriti vladin program i raspodjelu dužnosti.

Stanjurina stranka, najjača u koaliciji, najviše je rezervirana prema euru prenosi 24 sata hr.