Subota, 13 kolovoza, 2022
19 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaVijestiOGRANIČENJA - PROPUSNICE: Svi detalji novih mjera Stožera

OGRANIČENJA – PROPUSNICE: Svi detalji novih mjera Stožera

Ograničavaju se privatna okupljanja, mise i ostale crkvene aktivnosti opuštaju se na Badnjak i Božić, te se uvodi zabrana napuštanja županije u kojoj netko ima prebivalište ili boravište.

Stožer je postrožio mjere, one koje su trajale do 21. prosinca se produžuju, a donesene su i nove. Na privatnim okupljanjima najviše se može okupiti 10 ljudi i to iz dva različita kućanstva. Misna slavlja se mogu održavati samo 24. i 25. prosinca, sukladno preporukama HZJZ-a. Po jednom vjerniku mora biti osigurano sedam kvadratnih metara, a isto toliko i na projekcijama i kulturnim događajima.

Uvodi se i zabrana napuštanja županije u kojoj netko ima prebivalište ili boravište.

“Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje i opskrbu, održavanje zdravstvenih i veterinarskih službi, dostave lijekova, komunalnih službi, zaštitarske službe i medije, pacijente koji zahtijevaju medicinsku srkb, putovanja s posla na posao, žurne i operativne službe te diplomatsko osoblje.”, rekao je Božinović.

Dopušteno je kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije. Prilikom ulaska i izlaska iz županija nužno je držati se mjera distance, imati iskaznicu koja prikazuje pripadnost onima koji su uključeni u iznimke.

Propusnice izdaju županijski stožeri, a nove mjere i ograničenja traju do 8. siječnja 2021. godine. Uvođenje propusnica počinje 23. prosinca.

Inače, suprotno nekim najavama ovih dana, oni koji su uplatili neke aranžmane, moći će napustiti svoju županiju.

Privatna okupljanja i svečanosti

  • najviše 10 ljudi
  • najviše 2 različita kućanstva

Mise

  • kad god je moguće preko radija, tv programa ili na neki drugi način
  • iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama

Profesionalne umjetničke izvedbe i programi

  • kino projekcije, izložbe u muzeijima i galerijama
  • broj prisutnih ograničava se s obzirom na veličinu prostora
  • najmanje 7 kvadrata po osobi

Kako će izgledati polnoćka?

Krunoslav Capak je pojasnio što znači sedam kvadrata po vjerniku – to znači 2,6 metara razmaka među ljudima u crkvi. Dodao je i da za okupljanja ispred crkve vrijedi mjera o okupljanju najviše 25 ljudi. Dodao je da će ići i preporuka da sve mise na Badnjak završe do 22 sata. Dodao je i da je preporuka da svaki drugi red u crkvi bude za sjedenje piše 24 sata hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije