Srijeda, 21 travnja, 2021
17 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska Oni nas trebaju! Pokažimo još jednom veliko srce i pomozimo im da...

Oni nas trebaju! Pokažimo još jednom veliko srce i pomozimo im da dišu

RTL POMAŽE DJECI: Tako su maleni, a već se bore za život

Zavodu za neonatologiju KBC-a Osijek prijeko je potreban suvremeni respirator za nedonoščand i novoređenčad

KBC-u Osijek je prijeko potreban neonatalni respirator koji bi pomogao u liječenju prijevremeno rođenih beba iz Slavonije i Baranje. U sklopu projekta ujedno je potrebno promijeniti i podne obloge u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu kako bi se osigurali optimalniji uvjeti rada i boravka.

U Zavodu se liječe sva životno ugrožena novorođenčad koja se porode u svih šest zdravstvenih ustanova u Slavoniji odnosno Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi. Zavod bilježi iznimno dobre rezultate po pitanju ishoda liječenja za nedonoščad ekstremno male rodne mase i ekstremno kratke gestacije, a značajan napredak je postignut i u zbrinjavanju novorođenčadi s teškom perinatalnom asfiksijom i hipoksično-ishemičnom lezijom mozga.

“Mi u Zavodu za neonatologiju KBC-a Osijek godišnje liječimo oko 350 novorođene životno ugrožene djece iz naše i pet slavonskih bolnica. Od toga 60 djece godišnje zahtijeva mehaničku potporu u disanju i ovim putem Vas molim za pomoć pri nabavci suvremenog respiratora za nedonoščand i novoređenčad”, kaže dr.sc. Darjan Kardum, neonatolog u KBC Osijek.

Neonatalni respirator s mogućnošću visokofrekventne oscilacije (HFOV) bio bi značajan iskorak u liječenju nedonoščadi i novorođenčadi s najtežim oblicima zatajenja disanja te bi pružio još jednu terapijsku opciju najteže bolesnoj novorođenčadi te novorođenčadi sa specifičnim stanjima (hipertenzija, malformacije koje uključuju nerazvijena pluća).

”Ovakva vrsta posebnog respiratora za novorođenčad omogućava upuhivanje iznimno malog volumena zraka u nedonoščad iznimno velikom frekvencijom te smanjuje oštećenje pluća koje se može javiti uslijed dugotrajne potrebe djeteta za respiratornom potporom.

Također, može pomoći u stanjima kod kojih dolazi do komplikacija nedonošenosti i nezrelosti pluća, pogotovo kod sindroma prodora zraka izvan pluća (pneumotoraksa)”.

Ništa bez vaše pomoći

“Isto tako ova vrsta respiratora je neophodno potrebna kod djece sa razvojnim anomalijama pluća (npr. kada je razvijeno samo jedno plućno krilo ili su pluća nerazvijena uslijed zastoja u razvoju djeteta u majci).

Nabavka ovakve vrste respiratora bi nama liječnicima koji radimo s ovom najugroženijom populacijom bila iznimno korisna jer bi nam omogućila pružanje dodatne prilike u liječenju nedonoščadi i novorođenčadi s ovim najtežim stanjima. Također omogućilo bi i liječenje takve novorođenčadi u našoj ustanovi. Naime, do sada smo ovu djecu morali nakon poroda premještati u suradne ustanove što smo i do sada uspješno radili ali uz iznimne napore i izazove za cijeli tim”, pojašnjava dr.sc. Kardum.

Tijekom studenog i prosinca dat ćemo sve od sebe kako bismo opremili bolnice diljem Hrvatske.

No, ništa bez vaše pomoći. Pozivom na humanitarni broj udruge 060 9007 donirate pet kuna (cijena poziva je 6 kuna i 25 lipa s PDV-om) za ove vrijedne projekte kampanje “Budi mi prijatelj” prenosi rtl hr.

Dodatne informacije, kao i broj žiro-računa udruge, potražite na internetskoj stranici rtlpomazedjeci.hr. Hvala vam!

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.