Srijeda, 21 travnja, 2021
16.8 C
Vinkovci
Naslovnica Svijet Opasno je tamo ljetovati, susjedi im zatvaraju granice-Austrijski mediji o Hrvatskoj...

Opasno je tamo ljetovati, susjedi im zatvaraju granice-Austrijski mediji o Hrvatskoj…

Austrijski mediji pišu kako bi „san o odmoru na hrvatskom Jadranu mogao biti kratkoga vijeka“, jer Slovenija razmišlja da zatvori svoje granice prema susjednoj zemlji, nakon što se je u Hrvatskoj pojavilo „više uvezenih slučajeva korone“.

Pod naslovom „Hrvatska – odmor u opasnosti – Slovenija razmišlja o zatvaranju granice s Hrvatskom“ i podnaslovom „Porast broja zaraženih koronavirusom brine vladu“, austrijski dnevni listovi Kleine Zeitung i Kurier, ali i neki drugi prenose u srijedu izjavu slovenskom ministra zdravlja Tomaža Gantara: „Čim se broj zaraza u Sloveniji poveća i utvrdi da su unesene iz Hrvatske ili dnevni broj novozaraženih popne na višu razinu, ta će država biti proglašena crvenom zonom i bit će uvedena karantena za sve one koji dolaze iz Hrvatske“.

Dodaju kako slovenski ministar upozorava slovenske državljane koji sada putuju u Hrvatsku da bi im se moglo dogoditi da pri povratku moraju u karantenu: „S obzirom da se Hrvatska nalazi na opasnom području, ta je opasnost realna“. Austrijski mediji pišu kako bi „san o odmoru na hrvatskom Jadranu mogao biti kratkoga vijeka“, jer Slovenija razmišlja da zatvori svoje granice prema susjednoj zemlji, nakon što se je u Hrvatskoj pojavilo „više uvezenih slučajeva korone“.

Kako bi dodatno ukazali na ozbiljnost situacije austrijski mediji navode kako je pri bilateralnoj posjeti austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga u ponedjeljak u Ljubljani njegov slovenski kolega Anže Logar pokazao „odlučnost za promptno ponovno pooštravanje graničnog režima u slučaju potrebe“.

Zanimljivo je da austrijski mediji nakon upozorenja vezanih za eventualno zatvaranje slovenske granice za putnike koji dolaze iz Hrvatske posebno ističu kako u tom slučaju „Austrija nije pogođena“. Kako bi sve te igre bez granica imale svoju uvjerljivost mediji napominju kako je proteklih dana u Hrvatskoj zabilježen dvoznamenkasti broj novooboljelih od koronavirusa.

„U subotu 18, a u nedjelju 19“. Istovremeno se za usporedbu ne navodi koliko je tih dana bilo novih zaraza u Sloveniji i Austriji. Šteta! Ono što se navodi je da je Slovenija trenutačno u skupini zemalja koje u razdoblju od 14 dana imaju manje od 10 novih slučajeva zaraze po danu i 100.000 stanovnika. Dodaje se kako to preračunato na Hrvatsku znači „najviše 28 novih slučajeva zaraze po danu“.

Mediji također izvještavaju da je Slovenija svoju granicu prema Hrvatskoj otvorila još početkom svibnja: „Prije svega na pritisak tisuća slovenskih građana koji u Hrvatskoj imaju svoje drugo boravište. Od tada je prilično veliki granični promet, što Ljubljanu čini dodatno nervoznom, s obzirom da Hrvatska također povećano privlači turiste iz drugih europskih zemalja kao i iz Austrije“, piše austrijski dnevni list „Kurier“. Što na kraju reći osim, daj Bože da borba za zdravlje građana doista ostane najvažniji prioritet svih vlada i nadležnih zdravstvenih tijela. I da prestane ta igra bez granica tko kome preotima goste.

 

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.