Petak, 14 svibnja, 2021
13.7 C
Vinkovci
Naslovnica Svijet OPSADNO STANJE U AUSTRIJI: Beč više nikada neće biti ono što je...

OPSADNO STANJE U AUSTRIJI: Beč više nikada neće biti ono što je bio

Foto:REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz danas će se oko podneva, nakon prethodnog zasjedanja posebnog Ministarskog vijeća, obratiti naciji u povodu terorističkog čina koji je „potresao“ Beč i cijelu Austriju.

Beč je i u utorak u izvanrednom stanju. Središte grada je „crvena zona“ i gotovo prazno. Zastave su na pola koplja. Policija i vojska i dalje je na ulicama nakon sinoćnjeg terorističkog napada u srcu Beča. A Bečani su u šoku, strahu i nevjerici jer je upravo njihov grad postao poprište terorističkog ludila, mržnje i nesnošljivosti. Zašto, pitaju se mnogi, koji kako su u izjavama za televiziju ORF i ostale medije izjavili „nisu cijelu noć spavali“ i „panično se boje“ i pitaju kako dalje i hoće li moći bez brige, kao do sada, svoju djecu pustiti u školu, na ulice, igrališta i parkove.

Foto:REUTERS

Odgovor očekuju od austrijskog političkog vrha i policije koja je nakon jučerašnjeg terora u Beču s islamističkom pozadinom pred novim zahtjevnim izazovom – otkriti nije li Beč također postao gnijezdo terorista spavača. Stoga je u utorak već u 6 sati ujutro ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer na izvanrednoj konferenciji za novinare apelirao na građane Beča da u utorak ostanu kod kuće, jer još uvijek se ne zna je li teroristički napad čin jednog ili više napadača. Zbog akutne opasnosti od terorista također su danas ostale zatvorene i škole. Psihološko-socijalne službe austrijskog glavnog grada šokiranim i  prestrašenim građanima, od kojih su brojni bili i neposredni svjedoci terorističkog napada u ponedjeljak navečer u 20 sati u središtu Beča, poručuju preko svih javnih medija da im se jave ako trebaju psihološku pomoć.

Prema najnovijim službenim informacijama, dosad je u napadu smrtno stradalo četvero civila – dvije žene i dva muškarca te jedan terorist, simpatizer Islamske države, kako je izvijestio ministar Nehammer. Osamnaest je osoba ranjeno, od kojih sedam teško i život im je u opasnosti. Među njima je i 28-godišnji policajac, teško ozlijeđen u obračunu s teroristom, čije je stanje kritično, ali stabilno, izvijestila je austrijska televizija ORF.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz danas će se oko podneva, nakon prethodnog zasjedanja posebnog ministarskog vijeća, obratiti se naciji u povodu terorističkog čina koji je „potresao“ Beč i cijelu Austriju. Nakon toga Kurz će s ministrom unutarnjih poslova Karlom Nehammerom biti domaćin sastanka s bečkim gradonačelnikom Michaelom Ludwigom i šefovima stranačkih klubova u austrijskom parlamentu. Potom je najavljeno zajedničko polaganje vijenca za žrtve na mjestu terorističkog napada u središtu Beča, nedaleko od sinagoge.

Foto:REUTERS

Policija radi punom parom i traži moguće kompanjone terorista koji je imao jurišnu pušku, pištolje i lažni eksplozivni pojas, a kojeg je policija ubila sinoć u okršaju. U tijeku je i više pretresa stanova, a uhićeno je i više osoba iz kruga napadača, priopćio je u utorak glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Harald Sörös.  Dodao je kako su policijski stručnjaci na terenu u središtu grada, koje je pod opsadom vojske i policije, te na licu mjesta pokušavaju sastaviti vremenski hodogram napada i kretanja napadača kako bi ustanovili je li moguće da je samo jedan terorist u relativno kratkom vremenu bio na šest različitih mjesta u središtu grada ili je imao pomagača odnosno pomagače. Dok se ne pronađe odgovor na to pitanje, akutna opasnost od terorista nije otklonjena. Stoga je u Beču i Austriji opsadno stanje, strana veleposlanstva čuva vojska, a i na graničnim prijelazima uvedena je posebno stroga kontrola.

Autorica ovoga teksta žalosna je zbog onoga što se dogodilo u Beču.

– Prestravljena sam i žalosna jer Beč je uvijek bio jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. Beč je grad koji svima nudi osnovu za solidan život, rad, kulturu i dokazivanje i obilježava ga multikulturalnost i za svakog tko je pošten i marljiv ima “otvorena vrata”. Tim više je Bečanima potpuno strana ta neopisiva mržnja, netolerancija prema svakome tko je drugačiji. Ovim terorističkim činom ni Beč, iako neće pokleknuti” pred zastrašivanjem, od jučer neće više u potpunosti biti ono što je do sada bio.

Izvor: vecernji hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.