Nedjelja, 18 travnja, 2021
7.6 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Otkrivamo kada i kako uzimati matičnu mliječ!

Otkrivamo kada i kako uzimati matičnu mliječ!

Foto:123RF

Jeste li znali da pčele u košnici hrane maticu matičnom mliječi radi čega je ona najjača i najveća pčela od svih?

Matična mliječ je koncentrat životno važnih nutrijenata, a luče ju mlade pčele radilice stare 5 do 15 dana. Osim matice, matičnom mliječi hrane i ličinke kako bi narasle velike i snažne.

Ličinke radilica se prehranjuju matičnom mliječi tek nekoliko dana, a matica ju ima u izobilju tijekom cijelog svog života. Radi toga je njezina masa i do 60% veća u odnosu na pčele radilice. Čak je i njezin životni vijek znatno duži! Naime, matice žive i po nekoliko godina dok pčele radilice žive tek nekoliko tjedana ili mjeseci.

Boja i okus matične mliječi

Okus matične mliječi varira od blago kiselkastog do slankastog, a boja je blijedo žućkasta.

Kako čuvati matičnu mliječ?

Matična mliječ, u izvornom obliku je vrlo delikatna i potrebno je s njom oprezno rukovati. Tijekom konzumacije, matična mliječ se čuva u posebnim staklenkama s gumenim ili plastičnim čepom na niskom temperaturama. Obavezno mora biti u hladnjaku sve dok ju korisnik ne potroši.

Zašto uzimati matičnu mliječ?

Matična mliječ predstavlja vrhunac prirodne biosinteze zbog kombinacije tvari koje unikatno pronalazimo samo u njezinom sastavu. U matičnoj mliječi nalaze se različiti vitamini poput A, C, D i E, također visoke koncentracije vitamina B5 i B6, enzimi, minerali, 18 vrsta aminokiselina, te mnoge druge tvari koje stvaraju barijeru razmnožavanju virusa i bakterija.

Matična mliječ je dobra za:

  • jačanje imuniteta
  • protuupalno, antivirusno i antibakterijalno djelovanje
  • povoljno djeluje na bronhitis
  • podizanje energije
  • zdravlje jetre
  • zarastanje i jačanje kosti
  • kožne bolesti (dermatitis, ekcemi, psorijaza, seboreja)
  • pomlađivanje stanica
  • zdravlje kože

Postoje li nuspojave/kontraindikacije na matičnu mliječ?

Matičnu mliječ ne smiju koristiti osobe alergične na pčelinje proizvode. Ako niste sigurni, preporuka je na početku uzimati manje doze mliječi kako bismo u potpunosti uklonili rizik nastanka alergijskih reakcija. Oni koji nisu alergični npr na med ili propolis, nemaju razloga za brigu! Štoviše, matična mliječ je izrazito zdrava i mogu je konzumirati čak i djeca (u dogovoru s liječnikom).

Kako uzimati matičnu mliječ?

Matičnu mliječ konzumiramo ujutro, prije doručka (natašte) i to na način da najmanjom plastičnom žličicom (ili čačkalicom) stavimo otprilike 1g mliječi (veličina graška) pod jezik i pustimo da se topi i miješa sa slinom. Pritom valja naglasiti da se u ustima počinje stvarati „pjenica“ i tu pjenicu korisnih može polako gutati. Poželjno je ostaviti ju pod jezikom što duže.

Nakon što progutate matičnu mliječ, preporuka je ne jesti ništa još narednih 15 minuta.

Osim u izvornom obliku, na tržištu postoji i matična mliječ u ampulama, što uvelike olakšava konzumaciju.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.