Srijeda, 21 travnja, 2021
12 C
Vinkovci
Naslovnica Vijesti Plenković: Najveći smo zagovaratelji ulaska BiH u EU, ta zemlja je dovoljno...

Plenković: Najveći smo zagovaratelji ulaska BiH u EU, ta zemlja je dovoljno patila

OZBILJNA je greška ignorirati legitimnu zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH određenu Daytonskim sporazumom, rekao je danas premijer Andrej Plenković na konferenciji povodom 25. godišnjice potpisivanja tog dogovora.

Plenković je na međunarodnoj konferenciji “Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” podsjetio kako Aneks 4 tog sporazuma utvrđuje legitimnu predstavljenost triju konstitutivnih naroda u institucijama Bosne i Hercegovine, što je bilo ključno za njegovo uspješno zaključivanje.

“Previdjeti ili namjerno ignorirati taj ključni dio dogovora je ozbiljna greška”, kazao je Plenković u uvodu konferencije na kojoj će sudjelovati i sudionici pregovora oko tog sporazuma potpisanog 14. prosinca 1995. godine.

Spomenuo je lažnu dilemu

Hrvatski premijer smatra kako se danas nudi “lažna dilema” između BiH temeljene na tom sporazumu i BiH “svih građana, iznad etničkih granica”.

“Princip jednakosti triju naroda i princip jednakosti građana nisu suprotni jedni drugima”, izjavio je dalje Plenković pa dodao kako inzistiranje na jednakopravnosti nije “nazadni nacionalizam, nego poštivanje ustava”.

Istaknuo je kako ništa ne može opravdati praksu viđenu već tri puta, na izborima 2006., 2010. i 2018., da se preglasavanjem eliminira politička predstavljenost Hrvata u BiH, upozorivši kako to ne pomaže koheziji države i normalnom funkcioniranju njezinih institucija. Naglasio je da je jednakopravnost triju naroda prisutna od samog početka državnosti BiH, podsjetivši da je na referendumu o njenoj neovisnosti 1992., koja je s izlaznošću od 63,7 posto prihvaćena s 99,7 posto glasova, ta zemlja opisana kao “država ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Izmjena sporazuma?

Plenković je rekao i kako danas postoji konsenzus da je Daytonski sporazum dovršio rat u BiH, no da se mišljenja razilaze oko njegove uspješnosti u ostvarivanju funkcionalne BiH, pa u tom kontekstu pozdravio organizaciju međunarodne konferencije. Naglasio je da je izmjena sporazuma otvorena za raspravu, no da “sve promjene moraju doći iznutra, od građana BiH, političkih stranaka i institucija”.

Ovom prilikom pozvao je na što skoriju promjenu izbornog zakona, nazvavši to investicijom u političku stabilnost BiH, važnu i za Europu. Zaključio je kako je stabilnost BiH strateški interes Hrvatske koja je najveći zagovaratelj njezinog puta u Europsku uniju, znajući što će to donijeti toj državi “koja je već dovoljno propatila”.

Ujedinjenje na putu prema EU

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, porijeklom Španjolac, u svojoj je videoporuci naglasio kako je put prema eurointegraciji njegovoj državi pomoglo da nadiđe podijeljenost i razlike u društvu nakon tamošnjeg građanskog rata i 40 godina diktature.

“EU je pomogao na tom putu, može pomoći i BiH, kao i Europi u cjelini”, kazao je Borrell, koji je prije tri tjedna posjetio Sarajevo. Rekao je i kako tu BiH čekaju “teške, ali potrebne reforme” te kako tamošnji politički čelnici moraju stvarati okolinu koja zagovara suradnju i pomirbu umjesto da ih potkopava. Političarima u BiH poručio je da izbjegnu kušnju politike identiteta.

Tri panela

Međunarodna konferencija u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti imat će tri panela na kojima će sudjelovati i sudionici pregovora, politički predstavnici EU-a i BiH, te pravni i znanstveni stručnjaci.

Videoporukom bi se trebali obratiti i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian te njegov ruski kolega Sergej Lavrov, koji je u službenom posjetu BiH.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman uoči konferencije je rekao kako je njezin cilj “obilježiti povijesno postignuće i ponuditi viđenja na ono što je mirovni sporazum značio prije četvrt stoljeća, a što znači za sadašnjost i budućnost BiH”.

Dodao je kako taj sporazum “podsjeća na značaj odgovornog vodstva u teškim vremenima” i da ostaje jedno od najvećih postignuća međunarodne izgradnje mira prenosi index hr.

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.