Četvrtak, 4 ožujka, 2021
17.1 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska Pogranična zona s BiH i dalje je 5 km od granice

Pogranična zona s BiH i dalje je 5 km od granice

Foto:Marija Lešić Omerović

U CARINSKOJ UPRAVI TVRDE DA NEMA PROMJENA

Limit od 300 eura po putniku vrijedi za robu koja nije kupljena u pograničnoj zoni

ŽUPANJA – Posljednjih se dana u javnosti digla prava bura nakon što su se mediji raspisali o tome kako su početkom 2021. uvedena ograničenja koja za stanovnike pograničnog područja znače kraj šopinga u BiH jer, kako navode, preko granice sada mogu samo s robom u vrijednosti od 300 kuna.Pozivaju se na Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značenja. Mediji posebice ističu da je bitna razlika u odnosu prema prijašnjem pravilniku ta što je sada definirana pogranična zona koja iznosi 15 kilometara zračne linije od granice i da za tu zonu vrijede drukčija pravila. No u Ministarstvu financija – Carinskoj upravi, koje smo kontaktirali tražeći dodatna objašnjenja, tvrde da se u vezi s tim nije ništa promijenilo.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije odbacuju navode o bilo kakvim promjenama što se tiče definiranja pogranične zone s BiH. Pojašnjavaju da se pograničnom zonom smatra dio državnog područja RH i susjedne treće zemlje uz zajedničku državnu granicu, koji se prostire u širini određenoj važećim međudržavnim sporazumom o pograničnom prometu. U tom je smislu, ističu, Sporazumom između RH i BiH, potpisanim 2013. godine, pogranično područje s BiH određeno kao područje koje se prostire u dubinu od pet kilometara od zajedničke državne granice.

“Jedina značajnija promjena u odnosu prema prethodnom režimu tiče se tretmana duhanskih proizvoda, pri čemu posebno naglašavamo da donošenjem novog Pravilnika u odnosu prema određenju pogranične zone na koju se primjenjuje vrijednosno i količinsko oslobođenje od uvoznih davanja nije došlo do bilo kakvih promjena”, zaključuju.

Iako u novom Pravilniku ipak stoji da je pogranična zona 15 kilometara zračne linije od granice, što sada zbunjuje građane, u Carinskoj upravi napominju da je navedena općenita udaljenost, ali se ona sporazumom o pograničnom prometu točno definira sa svakom susjednom trećom zemljom.

ZA ROBU IZ POGRANIČNE ZONE LIMIT JE 300 KUNA PO PUTNIKU
Otkako je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravnom članicom EU-a, povećan je i limit vrijednosti robe koju hrvatski državljani mogu unijeti iz BiH bez plaćanja carine i PDV-a, i on iznosi 300 eura (2200 kuna) po putniku. Za mještane pogranične zone iznos je utvrđen na 300 kuna, zbog čega negoduju i smatraju se zakinutima. No u Carinskoj upravi napominju da, ako kupnju obave u naseljima izvan pogranične zone BiH, udaljenim više od pet kilometara od granice, što dokazuju računom na graničnom prijelazu, tada i za njih vrijedi limit od 2200 kuna.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.