Utorak, 11 svibnja, 2021
27 C
Vinkovci
Naslovnica Crna kronika Pokolj kraj Gračaca: Četiri vuka preskočila su ogradu i zaklali čak 87...

Pokolj kraj Gračaca: Četiri vuka preskočila su ogradu i zaklali čak 87 ovaca

Foto: Hrvatski krški pašnjaci/ Facebook

Ivan Tešija, predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka kaže da su vukovi na imanju OPG Đekić zaklala 87 ovaca i dva psa. Vlasnik je pred jutro čuo buku i zaputio se prema štali gdje ga je dočekao stravičan prizor.

U mjestu Štikada pokraj Gračaca noćas su vukovi napravili nezapamćeni pokolj ovaca. Zaklali su ih čak 87!
– Prije 10-ak dana istim ljudima je vuk zaklao 30-ak ovaca, a sada čak 87 i još dva psa – priča nam Ivan Tešija, predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka.

24sata


 

Kaže da su vukovi na imanju OPG-a Đekić preskočili ogradu visoku 2 metra ili su iskopali rupu ispod ograde i provukli su, a po procjeni sudskog vještaka u pokolju su sudjelovala četiri vuka.

Vlasnik je pred jutro čuo buku te se zaputio prema štali, a kad je došao dočekao ga je stravičan prizor.

Stočari trpe ogromne štete

Tešija tvrdi da je najveći problem u Hrvatskoj što je populacija vuka velika, ima ih, tvrdi, sigurno 10 puta više od dozvoljenog, a država ne dozvoljava odstrel više od 10 godina.

  • Imamo situaciju da vukovi i čagljevi dolaze u predgrađa usred bijela dana i ne boje se čovjeka, na primjer u Sinju i Trilju – priča nam i dodaje da stočari trpe ogromnu štetu.
24sata


 

Tvrdi da su obavještavali Ministarstvo da dozvole odstrel po uzoru na druge EU zemlje koje su definiralo koliko može biti vukova na određenoj površini u odnosu na broj grla. Takva pravila imaju države poput Njemačke i Austrije.

24sata


 

Tvrdi da se stočari susreću i s problemima pri odšteti.

  • Odštete su nerealne, ne vode se pravičnim cijenama. Određeni su uvjeti koje stočari moraju ispuniti, a odnose se na zaštitu stoke, ali takve uvjete je nemoguće ispuniti, a ako nisu ispunjeni kompletno, odšteta se smanjuje. A ako želite tržišnu cijenu, morate tužiti ministarstvo – ističe Tešija i za kraj dodaje da bi Hrvatska trebala odlučiti u kojem smjeru želi ići, odnosno želi li zaštititi vukove ili stočarstvo piše 24 sata hr.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.