Petak, 21 siječnja, 2022
-1.3 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaCrna kronikaPolicija prekinula veliki lanac nelegalne prodaje duhana

Policija prekinula veliki lanac nelegalne prodaje duhana

FOTO: PU osječko-baranjska

Policijski službenici su uhitili 21 počinitelja i predali ih pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave virovitičko-podravske, bjelovarsko-bilogorske, vukovarsko-srijemske i zadarske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 23 osobe hrvatskog državljanstva zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, a u svezi kaznenog djela Nedozvoljena trgovina.

Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 29-godišnji hrvatski državljanin okupio i povezao u zločinačko udruženje 22 osobe u dobi od 19 do 70 godina s osječko-baranjskog, virovitičko-podravskog, vukovarsko-srijemskog i bjelovarsko-bilogorskog područja zbog kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Sumnja se da su gore navedena kaznena djela počinili zajedničkim djelovanjem u vremenskom razdoblju od 1. prosinca 2020. do 1. lipnja 2021. godine, na način da je 29-godišnjak zajedno s dobavljačima sitno rezanog duhana i njima poznatim osobama dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije na područje Osijeka radi daljnje preprodaje.

29-godišnjak i članovi zločinačkog udruženja su potom s kupcima dogovarali količinu, cijenu, mjesto i vrijeme isporuke duhana te podijelili uloge u smislu prijevoza i prethodnice u prijevozu duhana.

Na opisani način su neovlašteno nabavili više od 8 tona sitno rezanog duhana. Više od 6 tona duhana osumnjičeni su prodali kupcima, dok su prilikom pokušaja prodaje i tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici pronašli i oduzeli oko 2 tone duhana.

Osumnjičeni su opisanim radnjama stekli nezakonitu imovinsku korist veću od 670 tisuća kuna, a državni proračun su oštetili za više od 7 milijuna kuna.

Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku policijski su službenici 1. lipnja  obavili pretrage domova, osobnih vozila i drugih prostora osumnjičenika kada su pronašli i oduzeli 223 kilograma duhana u listu, 56 kilograma sitno rezanog duhana, rezalicu za duhan, 40 grama marihuane, streljivo za pištolj, mobitele i kartice za mobitele.

Policijski službenici su uhitili 21 počinitelja i predali ih pritvorskom nadzorniku uz odgovarajuće kaznene prijave podnijete Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Za ostalim počiniteljima nastavlja se intenzivno traganje.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.