Polusestrama uvjetna kazna jer su prevarile mještanina Ivankova

0
2790

LAŽNE BANKARICE MU UKRALE VIŠE OD 86 TISUĆA KUNA

Lažne bankarice, polusestre Gordana Š. (49) i Andrijana Š. (38), uvjetno su kažnjene zbog prijevare mještanina Ivankova. Uz to moraju žrtvi vratiti ukupno 86.432,49 kuna koliko su mu zajedno ukrale. Obje su nepravomoćno osuđene na Općinskom sudu Vukovar na godinu zatvora, no u zatvor neće ako u sljedeće tri godine ne počine novo kazneno djelo.

Polusestre su osuđene jer su 31. kolovoza 2017. zajedno i prema prethodno postignutom dogovoru s pokojnim Zdravkom Š., suprugom Gordane Š., automobilom došle u Ivankovo, u blizinu kuće žrtve J. S., gdje je optužena Andrijana preko mobitela nazvala informacije i tako doznala kućni broj telefona žrtve. U 13.48 sati nazvala je žrtvu i rekla da je djelatnica banke te da telefonski provjerava posjeduju li umirovljenici novčanice serijskih brojeva koji su istekli, nakon čega, kao uslugu umirovljenicima, ako imaju takve novčanice, dolaze k njima kući i odnose u banku na zamjenu, a novac im vraćaju bez provizije. J. S. je povjerovao u tu priču i pročitao serijski broj s novčanice od 500 kuna te s novčanice od 100 eura i rekao da kod kuće ima 20.000 kuna i 8.964,28 eura. Prevarantica je potom dogovorila s njim da će doći k njemu kući kako bi preuzela te novčanice, zamijenila ih u banci za važeće i vratila mu ih. Već u 14.11 sati pojavila se pred vratima žrtve i preuzela novac te s njim otišla u automobil, u kojem su je kao vozač čekali Zdravko Š. i optužena Gordana Š. kao suvozač. Dvije minute kasnije Andrijana je ponovno nazvala J. S. kako bi provjerila je li djelatnica banke bila kod njega i preuzela novac te mu ponovno slagala da će važeće novčanice dobiti za desetak dana. Andrijana je potom bacila mobitel kojim se koristila. Prema optužnici pola novca dobili su supružnici Zdravko i Gordana, a drugu polovinu Andrijana.

Ispitana u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru dana 26. veljače 2018., Gordana Š. u svojoj je obrani navela da je tog 31. kolovoza 2017. išla prodavati po kućama deke i suđe, prvo u Našice, gdje nije ništa prodala, a potom i u Đakovo, te da su s njom u autu išli i njezin suprug Zdravko te sestra Andrijana, koja je predložila da pokušaju zvati ljude po kućama i od njih uzeti novac, čemu se ona usprotivila, a njezin je suprug na to pristao, pa se s njim posvađala. Andrijana je nakon prijevare Zdravku predala 1000 eura i 2000 do 3000 kuna kojima je poslije platio režije. Optužena Andrijana u svojoj je obrani navela da je pola novca dala Zdravku i Gordani, a pola zadržala.

Sud nije povjerovao obrani Gordane Š., koja je negirala da je sa sestrom i pokojnim suprugom dogovarala prijevaru, kao ni to da se svađala sa sestrom i suprugom jer da se s njima nije dogovorila ne bi se s njima vozila od Našica prema Đakovu, od Đakova u Ivankovo, a ne bi ni bila u automobilu kada je njezina sestra zvala žrtvu, nego bi J. S. upozorila da ne predaje novac njezinoj sestri.

86,4 tisuće kuna polusestre moraju vratiti žrtvi iz Ivankova

  • Prilikom odmjeravanja kazne sud je Gordani Š. kao olakotno cijenio činjenicu što je majka dvoje djece, od čega je jedno malodobno, kao i činjenicu da ista do sada nije osuđivana. Andrijani Š. sud je kao olakotno cijenio činjenicu da je majka troje malodobne djece o kojima se mora skrbiti, izraženo kajanje i djelomično priznanje kaznenoga djela, dok joj je otegotno cijenio raniju osuđivanost – navodi u obrazloženju presude Općinski sud u Vukovaru piše glas slavonije hr.