Subota, 13 kolovoza, 2022
19 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaPostignut dogovor: Vinkovačke jeseni zadržavaju svoj prepoznatljiv logo

Postignut dogovor: Vinkovačke jeseni zadržavaju svoj prepoznatljiv logo

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić danas je u ime Grada Vinkovaca s nasljednicima pokojnog slikara i scenografa Joze Matakovića, autora znaka Vinkovačkih jeseni, potpisao ugovor vezan uz daljnje korištenje žiga Vinkovačkih jeseni, koji su nasljednici 16. ožujka 2020. godine zaštitili u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo.
Time su dugotrajni pregovori napokon završeni, a Vinkovačke jeseni zadržale su svoj prepoznatljiv znak.

Podsjetimo, prvi uvjeti koje je obitelj pokojnoga Joze Matakovića postavila, a s kojima su na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća upoznati i vijećnici, Gradu nisu bili prihvatljivi.
“Mi smo i dalje pregovarali i cijelo ovo vrijeme smo iskoristili za razgovore s obitelji Mataković. Moram zahvaliti njima na razumijevanju jer je u konačnici napravljen jedan dogovor kroz koji ćemo uz naknade od 10.000 kuna neto godišnje moći normalno koristiti grb i grb se neće mijenjati. Na tome im hvala jer nitko nije bio oduševljen time da moramo mijenjati grb. Danas smo potpisali ugovor kojim Vinkovačkim jesenima ostaje njihov prepoznatljiv znak i hvala svima što su imali razumijevanja za to da su Vinkovačke jeseni nešto više i nešto značajnije od svega onoga prizemnoga što imamo u ovom trenutku”, istakno je gradonačelnik Bosančić, koji je o postignutom dogovoru danas izvjestio i vijećnike na početku posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Vikovaca u 2020. godini.

Grb Vinkovačkih jeseni, rad poznatog vinkovačkog umjetnika Joze Matakovića (Ivankovo, 15.4.1922. – Vinkovci, 17.1.2008.), jednog od od osnivača Vinkovačkih jeseni, znak  je prepoznatljiv diljem Hrvatske i šire.  Kako je jednom prilikom rekao kolegici Milki Vida za naš Vinkovački list, bio je to njegov dar danas najvećoj manifestaciji tradicijske kulture u Hrvatskoj. Na grbu se, protumačio je, nalazi tikvica, simbol folklora (bijela boja), stavljena u jabuku, onu poznatu borinačku (crvena boja). Jabuku obasjava krug sunca (žuta boja), koji obasjava i plodove zemlje (oker i crvena boja). Sve zaokružuje crna boja, crni humus plodne zemlje crnice iz koje su izrasle i tikvica i jabuka i svi plodovi blagorodne Slavonije.

Izvor:vinkovacke jeseni hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije