Srijeda, 26 siječnja, 2022
0.2 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiPročitajte zašto je zdravo piti ovih 5 čajeva svako godišnje doba!

Pročitajte zašto je zdravo piti ovih 5 čajeva svako godišnje doba!

Iako konzumaciju čajeva većinom povezujemo s prehladama, virozama i hladnim mjesecima, čajevi nam tijekom cijele godine mogu biti od pomoći u raznim situacijama.

Stručnjaci smatraju kako su „pravi“ čajevi jedino zeleni, crni, bijeli, oolong čaj i pu-erh čaj. Bijeli, zeleni, crni i oolong čajevi pripadaju obitelji zelenih čajeva, a razlikuju se s obzirom na razine fermentacije. U nastavku vam donosimo najbolje čajeve za vaše zdravlje.

Zeleni čaj

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su kako je moguće da zeleni čaj smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 te pridonosi očuvanju zdravlja srca. Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu koji se bavi dijabetesom i metabolizmom navodi kako konzumacija zelenog čaja smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 zbog toga što u svom sastavu sadrži velik broj polifenola (najviše EGCG-a). Upravo zbog tog polifenola zeleni čaj navodno smanjuje rizik od moždanog udara i pridonosi očuvanju zdravlja srca.

Crni čaj

Znanstvenici pretpostavljaju kako crni čaj pomaže u prevenciji neurokognitivnih bolesti poput demencije kod starijih ljudi, posebice starijih žena. Uz to, crni čaj također može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Oolong čaj

Oolong čaj je djelomično oksidirani čaj koji je sastavom između crnog i zelenog čaja, okusom jači od zelenog čaja, a njegovi sastojci također imaju brojne prednosti za zdravlje. Jedno je istraživanje pokazalo kako se ispijanje više od 2.5 šalice oolong čaja dnevno povezuje s nižim razinama kolesterola. Nadalje, istraživanje provedeno na malom uzorku pokazalo je kako konzumacija oolong čaja može doprinijeti mršavljenju.

Čaj od kamilice

Kamilica je jedan od najpoznatijih čajeva u cijelom svijetu, a ujedno je i jedan od prvih čajeva za koje je zabilježeno pozitivno djelovanje na zdravlje. Početna istraživanja o utjecaju kamilice pokazuju kako bi mogla pozitivno utjecati na imunitet, a otprije poznati učinci su da umiruje te ju je dobro popiti prije spavanja.

Čaj od đumbira

Najpoznatije djelovanje čaja od đumbira je ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja. Za pripremu čaja od đumbira možete iskoristiti korijen đumbira koji prelijete kipućom vodom i ostavite tako nekoliko minuta prije nego što ga popijete. Po želji možete dodati i limun. Naravno, osim takve pripreme možete kupiti i vrećice čaja od sušenog đumbira te ga pripremiti kao i bilo koji drugi čaj.

Ako su vaši simptomi teški ili dugotrajni, obratite se liječniku jer čajevi, iako djelotvorni, nisu svemoćni. Čajevi mogu biti dodatak održavanju vašeg zdravog načina života, ali nikako zamjena za medicinsku skrb kada je potrebna.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.