Nedjelja, 18 travnja, 2021
7.6 C
Vinkovci
Naslovnica Hrvatska Prvo pod kišobrane, a onda pod kapute: Stiže nam sve hladnije vrijeme,...

Prvo pod kišobrane, a onda pod kapute: Stiže nam sve hladnije vrijeme, očekuje se i snijeg

U subotu je pijesak iz Alžira stigao do mnogih krajeva Europe, čak i na Alpe, gdje je snijeg obojio u narančasto. Nešto manja količina stigla je jučer u naše krajeve, ali će se zrak ponešto raščistiti s kišom.

Jutro će biti promjenjivo do pretežno oblačno i povremeno kišovito. Najviše kiše očekuje se na Jadranu te u predjelima uz Jadran, gdje je do sredine dana lokalno moguće da će pasti i oko 50 litara. Još uvijek neće biti hladno. Temperatura će u unutrašnjosti iznositi od 5 do 10 stupnjeva, na moru od 8 do 13. Puhat će južni i jugozapadni, na kopnu i zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Slično vrijeme u središnjoj Hrvatskoj ostaje i poslijepodne. Tijekom dana bit će povremene kiše, temperatura će iznositi oko 10 stupnjeva, puhat će jugozapadnjak, a prema večeri će okrenuti na sjeverac uz koji će zahladnjeti.

Slavoniji Baranji poslijepodne će biti manje kiše, a moguće je da oborina kasnije i izostane. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura će biti između 10 i 13 stupnjeva.

          Foto:Orion info-Vinkovci 30. siječnja i tempertura 12 stupnjeva


Svjedoci smo da druga polovica siječnja i početak veljače što se tiče temperature zraka da su kao loto brojevi 12, 17, 2, 7,18,1… nagle promjene vremena i temperature uzrokuje dosta problema osobama oboljelih od kroničnih i degenerativnih bolesti, žene srednje dobi i starije osobe. Tegobe mijenjaju raspoloženje, opće stanje i ponašanje te utječu na kvalitetu života.

Znanstvenici su izračunali da je danas više od 30 posto mladih i više od 50 posto starijih od 40 godina preosjetljivo na promjene vremena, a polovica svih (među kojima osobito žene u menopauzi) predosjećaju promjene nizom smetnji uzrokovanih preosjetljivošću neurovegetativnog sustava čak dan-dva prije meteorološke promjene.

Najčešće se pojave umor, loše raspoloženje, nesanica ili pospanost, zatim migrena, vrtoglavica, depresija, razdražljivost, anksioznost, smetnje koncentracije i spore reakcije (opasno za vozače), ali i bolovi u području starih ožiljaka i prijeloma te različite fantomske boli.

I u gorju i na sjevernom Jadranu bit će umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, dok će poslijepodne na moru biti i sunčanih razdoblja. U najvišem gorju moguć je snijeg. Puhat će većinom umjeren do jak jugozapadnjak, zatim zapadnjak, a navečer ponovno jugo. Najviša dnevna temperatura u gorju će iznositi između pet i devet stupnjeva, a na moru od 10 do 13.

I u Dalmaciji će kiše i pljuskova biti češće tijekom noći i prijepodneva. Poslijepodne su i ondje moguća sunčana razdoblja. Puhat će jugozapadnjak, pa zapadnjak i sjeverozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo koje će potom jačati. Temperatura će većinom iznositi od 13 do 16 stupnjeva.

Promjenjivo i povremeno kišovito vrijeme zadržat će se i u nastavku tjedna. Postupno će biti i hladnije, osobito u četvrtak, i to najviše prema kraju dana. Bit će to uvod u vrlo hladno razdoblje u drugoj polovici tjedna. U četvrtak će snijega, osim u gorju, biti i u nizinama.

Na Jadranu će također ovaj tjedan biti oborina: bit će kiše i pljuskova, lokalno i izraženijih, osobito sredinom tjedna. Puhat će jako, mjestimice i olujno jugo, a u četvrtak na sjevernom dijelu jaka i olujna bura. Temperatura se neće mijenjati do četvrtka kad će, prvo na sjevernom dijelu, uz buru i zahladiti piše dnevnik hr.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.