Nedjelja, 28 veljače, 2021
2.4 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Putnički avion velike brzine s kojim će se iz Europe do Amerike...

Putnički avion velike brzine s kojim će se iz Europe do Amerike stići za 90 minuta

Prema prvim informacijama bit će riječ o letjelici s kojom će se iz Londona do New Yorka stići za 90 minuta, iz Londona do Sydneyja za 4 i pol sata, a iz glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva do Pekinga za 2 i pol sata.

Virgin Galactic u suradnji s Rolce Royceom najavio je izradu supersonične letjelice koja bi se trebala kretati brzinom od 3 maha.

Točnije, trebala bi postizati maksimalnu brzinu i od 3700 kilometara na sat, što je četiri puta brže od prosječne brzine današnjih komercijalnih zrakoplova, a gotovo dvaput brže od Concordea i Tupoljeva Tu-144.

Prema prvim informacijama, bit će riječ o letjelici s kojom će se iz Londona do New Yorka stići za 90 minuta, iz Londona do Sydneyja za 4 i pol sata, a iz glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva do Pekinga za 2 i pol sata.

Nadzvučna letjelica kretala bi se na visini od 18.000 metara, a odjednom bi mogla prevesti od 9 do 19 osoba. U izradi će se koristiti održive tehnologije i tehnike, a poseban fokus stavljen je na korištenje održivih izvora pogonskog goriva. Predstavljeni koncept dobio je odobrenje i od stručnjaka iz NASA-e piše punkufer.dnevnik.hr.

Iako je Virgin Galactic predstavio prvi dizajn letjelice, cijeli je program još u početnoj fazi. Tek se trebaju riješiti ključni izazovi u dizajniranju zrakoplova, konfiguraciji, upravljanju, održavanju, buci, emisijama i drugim segmentima koji će omogućavati rutinske komercijalne letove velike brzine na siguran način.

Nije otkriveno kada će nadzvučni avioni Virgin Galactica započeti sa službenim letenjem niti s testnom fazom, no čelništvo tvrtke iznimno je uzbuđeno zbog koncepta.

“Predviđamo letjelicu koja će spojiti sigurno komercijalno putovanje s dosad nedoživljenim iskustvom za klijente,” rekao je George Whitesides, glavni svemirski časnik Virgin Galactica.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.