Nedjelja, 18 travnja, 2021
8 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti Razorni učinci nesanice i manje očekivani uzroci, pogledajte razloge

Razorni učinci nesanice i manje očekivani uzroci, pogledajte razloge

Događa li vam se da se budite usred noći i više ne možete ni oka sklopiti? Ili uopće ne možete ni usnuti? Svi mi koji smo osjetili nesanicu, ne povremenu, već kroničnu i iscrpljujuću, dobro znamo koje devastirajuće posljedice po zdravlje to nosi sa sobom.

San ima nezamjenjivu ulogu u životu čovjeka, a njegov nedostatak narušava kako tjelesno tako i mentalno zdravlje. To i ne čudi kada znamo da se revitalizacija tijela odvija dok spavamo.

Nesanica je, u stvari, česta i izrazito frustrirajuća boljka modernog načina života koja ukazuje na duboku neravnotežu u organizmu. Današnji tempo života, konstantan stres i nemogućnost opuštanja su očigledni uzroci manjka sna, no nekima san ne dolazi lako, čak i kada izreguliraju ove očigledne uzroke. U tom slučaju, ne treba očajavati već kopati dulje u potrazi za mogućim uzrocima nesanice, od kojih su najčešći:

Anksioznost i depresija

Neravnoteža hormona

Disregulacija HHA osi

Kronične infekcije,

disbioza i upala

Nutritivni deficiti

Loša regulacija šećera u krvi

Poremećaji u cirkadijalnom ritmu

Intenzivna tjelovježba navečer

Bol i potreba za čestim mokrenjem

Apneja u snu.

Veza mozak-crijevo-mikrobiom utječe na san

Veza mikrobiom crijeva utječe na naš san i obrnuto, san utječe na mikrobiom. Poznato je kako bakterije u crijevima imaju kompleksan utjecaj na naše zdravlje, a kada je u pitanju spavanje, djeluju na hormonsku ravnotežu, metabolizam energije, imunološku reakciju, čak i cirkadijalni ritam, što se sve odražava na san. S druge strane, studije pokazuju da se nedostatak sna može negativno odraziti na mikrobiom crijeva.

Zanimljivo, prisutnost sindroma propusnog crijeva kao znak problema u crijevima i kronične sistemske upale, dovodi do problema s kortizolom, što se negativno odražava na san. Slično, i kronične infekcije u probavnom sustavu mogu biti uzrok nesanici. Sve je više dokaza kako disbioza ima svoju ulogu i u pojavi anksioznosti, još jedan čimbenik koji može doprinijeti nesanici. Iz svega možemo zaključiti da postoji dvosmjerna veza između mozga i crijeva, što, među ostalim, utječe na fiziologiju sna te da je raznolikost mikrobioma crijeva ključan kotačić koji pridonosi kvaliteti sna.

Kompleksna veza hormona i sna

Neravnoteža spolnih hormona, nedovoljno serotonina i melatonina, previše ili premalo kortizola, sve to može dovesti do problema sa snom. I hipotireoza odnosno nedovoljno hormona štitnjače povisuje rizik od nesanice. Hormoni su međusobno duboko povezani i jedna neravnoteža se poput domino efekta vrlo brzo odražava na druge hormonske sustave. Samo neki od hormonskih odnosa koji doprinose nesanici su:

Previše estrogena u odnosu na progesteron, poznato i kao dominacija estrogena. Progesteron, naime, ima relaksirajući učinak, dijelom i zato što potiče aktivnost neurotransmitera naziva GABA koji ima važnu ulogu u opuštanju i usnivanju. Dominacija estrogena je česta u perimenopauzi, no zbog načina života i naše prehrane, ovo stanje pogađa i mlađe žene, a nesanica je samo jedna od posljedica.

Nutritivni deficiti koji pridonose nesanici

Brojni nutrijenti imaju svoju ulogu u snu, jer služe kao elementi i kofaktori za proizvodnju melatonina. Tako je primjerice esencijalna aminokiselina triptofan potrebna za proizvodnju serotonina i melatonina. Jasno je, nemamo li dovoljno triptofana, krajnji proizvod- melatonin se neće proizvesti u dovoljnoj mjeri da zaspimo i spavamo. Konverzija triptofana u melatonin će biti neadekvatna i ako nam nedostaje vitamina B6, B2, ali i folata i cinka. I magnezij ima svoju ulogu u proizvodnji neurotransmitera potrebnih za san te je općenito važan za opuštanje mišića. Stoga je uloga magnezija u našem snu od neprocjenjive važnosti.

I za kraj, mogući uzrok nedovoljne proizvodnje melatonina može biti i u kalcifikaciji epifize, žlijezde zaslužne za njegovu proizvodnju. Pretjeran unos kalcija putem pripravaka (bez da se uravnoteži s unosom vitamina D i K te magnezija) može pridonijeti ovom problemu, što je još samo jedan dokaz koliko je važno savjetovati se sa stručnjakom prije posezanja za dodacima prehrani.

I na kraju S vremena na vrijeme, svi imaju problema sa spavanjem. Međutim, kronične probleme s kvalitetom i duljinom spavanja treba uzeti ozbiljno jer osim što ukazuju na duboku ravnotežu u organizmu, mogu pridonijeti i dovesti do razvoja bolesti. Patite li redovito od nesanice, ozbiljno se pozabaviti ovim problemom jer je restorativan san ključan kotačić u našem sveukupnom zdravlju prenosi miss 7 zdrava

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.