Minestrone juha je jedno od najpoznatijih talijanskih jela sa žlicom jer se priprema od svakodnevnih sastojaka koje većina ima u svojoj kuhinji. Štoviše, Talijani kažu da nema točnog recepta jer u nju možete staviti sve povrće kojeg se želite riješiti.

Minestrone juha obično sadrži neku vrstu mahunarki koje su bogate bjelančevinama i prehrambenim vlaknima pa učinkovito zasićuju za relativno mali novac.

Na Sardiniji se u minestrone juhu stavljaju različite vrste graha i slanutak, te korjenasto povrće poput mrkve i celera.

Sastojci za minestrone juhu:

800 ml pasirane rajčice
150 grama suhog graha po izboru
100 grama suhog slanutka po izboru
100 grama suhe tjestenine za juhu
3 krumpira
2 mrkve
2 stapke celera
1 luk
3-4 češnja češnjaka
biljno ulje za pirjanje
sol i papar
svježi začinsko bilje po želji

Priprema:
1. Namočite grah i slanutak u vodi večer prije pripreme recepta.

2. Zagrijte malo biljnog ili maslinova ulja u velikom loncu, pa prepirjajte na njemu sitno nasjeckani luk dok ne omekša.

3. U lonac dodajte nasjeckani celer i mrkvu, promiješajte i kuhajte sve zajedno oko pet minuta.

4. Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minute.

5. U lonac dodajte pasiranu rajčicu, ocijeđeni namočeni grah i slanutak i krumpir narezan na veće kocke. Dodajte sol, papar i začinsko bilje po želji.

6. Podlijte sve s rajčicom iz konzerve i otprilike dvije litre vode. Sve povrće bi trebalo biti pod vodom u loncu.

7. Kad smjesa zavrije, smanjite je i na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno dok se grah i slanutak ne skuha do kraja. Za to će vam biti potrebno oko 60 do 90 minuta. Ako juha postane pregusta, dodajte još vode.

8. Par minuta prije kraja kuhanja dodajte tjesteninu. Isprobajte sve zajedno i podesite začine po želji.

9. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

Savjet plus:

Ovu juhu možete napraviti i s grahom te slanutkom iz konzerve što će smanjiti vrijeme kuhanja za otprilike sat vremena, ali povećati trošak jela.

U juhu možete dodati stvari iz hladnjaka koje se trebate riješiti poput paprika, tikvica, graška, brokule, cvjetače i slično. Pripazite samo kada što dodajte u lonac da se povrće ne bi raskuhalo do kraja piše Zadovoljna hr.