Četvrtak, 21 siječnja, 2021
7 C
Vinkovci
Naslovnica Zanimljivosti S tržišta se povlači prehrambeni proizvod zbog velike opasnosti za djecu i...

S tržišta se povlači prehrambeni proizvod zbog velike opasnosti za djecu i trudnice

Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu iz trgovina Stanićeve „Šunke superior“ zbog povišene količine bakterija.

Kuhana šunka, polutrajni proizvod od komada mesa „Šunka superior rezana  – Delikatesse Gurman Premium, Superior ham, 500g“, a nadnevkom „najbolje upotrijebiti do 03.12.2020.“, LOT A20110303. opoziva se zbog povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu, navodi se.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, zaključuje se u priopćenju.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Rizične namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina i povrće. Izaziva bolest listerioza koja ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija je izuzetno opasna za malu djecu i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusa, kao i za starije osobe.

Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani. Njezin broj može rasti na temperaturi hladnjaka, pa hladnjaci nemaju značajan učinak na njezino sprečavanja prenosi poslovni hr.

 

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.