Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
10.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiŠalica zelenog čaja bit će još zdravija ako joj dodate bar jednu...

Šalica zelenog čaja bit će još zdravija ako joj dodate bar jednu od ovih biljaka

Zeleni čaj sam je po sebi pravi izvor zdravlja ali ako šalici toplog napitka dodate neku od ovih blagotvornih namirnica, umnožava se njihov antioksidativni učinak!

Ekstrakt sjemenki grejpa, limun, prah amle, cimet i ginko poznati su po antioksidativnom djelovanju. Međutim, kombiniranje ovih biljaka sa zelenim čajem rezultira još većim antioksidativnim djelovanjem nego što ga ima pojedinačna biljka, pokazalo je indijsko istraživanje.

Istraživači smatraju da sinergija različitih flavonoida i fenolnih spojeva iz različitih biljaka rezultira ovim pomlađujućim i antiuplanim učinkom. Stoga, sljedeći put, šalicu svog zelenog čaja ne zaboravite oplemeniti nekim od spomenutih začina i namirnica.

Zeleni čaj jedan je od najljekovitijih napitaka u svijetu. Budući da spada među najmanje obrađivane čajeve, zadržava svoje vrijedne zdravstvene pogodnosti, kao što su izuzetno visoke razine antioksidansa i korisnih polifenola.

Zbog toga se smatra zlatnim standardom među napitcima, svojevrsnim „čarobnim napitkom“ koji pomaže u različitim stanjima, kao što je zaštita od raka, a preporučuje se redovita konzumacija u manjim količinama. Iako zeleni čaj ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, izdvajamo 11 najvažnijih razloga zbog kojih biste ga trebali piti svakodnevno.


Zeleni čaj i stres

Redovita konzumacija zelenog čaja može smanjiti razinu hormona stresa. Osim toga, zeleni čaj sadrži aminokiselinu L – teanin koja dokazano ublažava anksioznost i tjeskobu pa se osjećate bolje.

Zeleni čaj i rak

Svakodnevna konzumacija zelenog čaja smanjuje rizik od nastanka raka mokraćnog mjehura, jednjaka, jajnika, gušterače, prostate, želuca i kože. Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje svaki dan piju 2 ili više šalica zelenog čaja imaju za 46% manji rizik od nastanka raka jajnika.

Zeleni čaj i cirkulacija

Zeleni čaj ima alkalno djelovanje i može smanjiti razinu kolesterola. Također, potiče cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava.

Zeleni čaj i krvni tlak

Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Svakodnevnim ispijanjem zelenog čaja možete regulirati razinu krvnog tlaka i smanjiti rizik od nastanka srčanog udara.

Mnogi pogrešno pripremaju zeleni čaj.

Zeleni čaj i Alzheimerova bolest

Jedno istraživanje pokazalo je da zeleni čaj smanjuje rizik do nakupljanja plaka na području mozga koji može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Zeleni čaj i HPV

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj pomaže u borbi protiv HPV-a koji može uzrokovati genitalne bradavice i rak vrata (ili rak grlića) maternice.

Zeleni čaj i koncentracija

U sastavu čaja pronalazimo kofein koji popravlja koncentraciju i pamćenje. Zeleni čaj pijte u prijepodnevnim ili ranijim poslijepodnevnim satima kada primijetite pad razine energije i koncentracije.

Zeleni čaj i Parkinsonova bolest

Redovita konzumacija zelenoga čaja može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti i usporiti njezin napredak.

Zeleni čaj za mršavljenje

Zeleni čaj odličan je izvor katehina koji potiču sagorijevanje masnih stanica. Upravo zbog toga se zeleni čaj preporučuje osobama koje imaju problema s mršavljenjem ili održavanjem zdrave tjelesne težine, kao zamjena za kavu ili sok.

Zeleni čaj i dijabetes

Zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, a znanstvenici iz Japana su ustanovili da može pomoći u kontroli razine šećera i tako smanjiti potrebu za uzimanjem terapije.

Zeleni čaj i zdravlje zglobova

Katehini iz zelenog čaja smanjuju kroničnu upalu, štite hrskavicu i sprječavaju degeneraciju koštanog tkiva.

Zeleni čaj nuspojave

Ipak, zeleni čaj nije lijek i pretjerana konzumacija može dovesti do neželjenih efekata, odnosno nuspojava koje nisu opasne po život, ali mogu naštetiti vašem zdravlju. Sve prednosti zelenog čaja ostvarit će se umjerenom konzumacijom, a neumjerenost će dovesti do ovih stanja.

Jedan od najčešćih primjera nuspojave je dijareja koja nastupa prilikom ispijanja velikih količina zelenog čaja, posebice kod osoba koje su na dijeti ili u postupku mršavljenja pa ne unose dovoljnu količinu vitamina i minerala u organizam.

Isto tako, zeleni čaj ima određenu dozu kofeina, koja je manja od one u kavi ili crnom čaju, ali se ipak savjetuje da budete oprezni s doziranjem i ne konzumirate zeleni čaj u kasnijim popodnevnim satima. Previše kofeina može uzrokovati glavobolju i probleme sa spavanjem, a zbog ostalih spojeva, kojima zeleni čaj obiluje, može doći do mučnine, vrtoglavice, poremećaja srčanog pulsa (aritmije) ili problema s krvnim tlakom.

Zeleni čaj – trudnoća i dojenje

Neka istraživanja navode da trudnice i dojilje ne bi smjele piti zeleni čaj jer on apsorbira za dijete neophodnu folnu kiselinu pa može doći do pobačaja ili urođenih mana kod djece, a kofein se putem mlijeka prenosi s majke na dijete i šteti dojenčetu.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.