Srijeda, 21 travnja, 2021
17 C
Vinkovci
Naslovnica Regija SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA: Gotovo 14.000 migranata želi azil u BiH

SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA: Gotovo 14.000 migranata želi azil u BiH

Foto: Ilustracija: FaH

Služba za poslove sa strancima kontinuirano provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u BiH u cilju suzbijanja ilegalnih migracija i udaljenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine, priopćili su.

Na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Tuzlanskog Kantona inspektori za strance, u suradnji s policijskim službenicima, u posljednjih sedam dana provodili su aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim osobama koje pružaju usluge smještaja stranim državljanima. Kao rezultat provedenih operativnih aktivnosti u navedenom periodu, Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 36 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Maroka, Libije, Alžira, Pakistana, Iraka, Irana, Zapadne Sahare, Albanije, Španjolske i Srbije.

Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorija Bosne i Hercegovine.

U objektima na području Bihaća i Tuzle prilikom provođenja inspekcijskog nadzora utvrđene su određene nepravilnosti, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdati prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Služba za poslove sa strancima u istom periodu udaljila je s teritorija Bosne i Hercegovine osam stranih državljana. U suradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije u zemlju porijekla vraćena su četiri državljanina Afganistana, dok je Služba samostalno realizirala dobrovoljni povratak za četiri državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla.

Služba za poslove sa strancima od početka 2020. godine registrirala je 13.935 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u BiH, od čega je samo u posljednjih sedam dana registrirano 207 migranata.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6468 migranta.

Izvor: Dnevnik.ba

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.